Sałatka z grillowanym bakłażanem • przepis • składniki • przygotowanie
Bakłażan lubi grillowanie i świetnie pasuje do sałatek. Wykorzystaj wszystkie zalety tego warzywa, by przygotować świeżą i aromatyczną sałatkę z dressingiem na bazie tahini!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy w miseczce z pastą tahini, musztardą, słodką papryką, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Mieszamy, aż składniki się połączą.
GRILLUJEMY BAKŁAŻAN
Bakłażan kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową i delikatnie smarujemy ją oliwą za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka. Plastry bakłażana grillujemy ok. 3-5 minut z każdej strony, aż jego miąższ stanie się delikatny i miękki. Plastry bakłażana odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na pół, na dwie mniejsze części.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Do dużej miski przekładamy liście szpinaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, miętę i szczypior dymki. Mieszamy. Dodajemy odsączone z zalewy suszone pomidory pokrojone w paseczki i grillowany bakłażan. Dekorujemy czerwonym pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
395,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
197,9 kcal
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
18,9 g
Błonnik
8,2 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chlebek mięsny
Wypróbowaliście już chlebek mięsny? Jeśli nie, to koniecznie powinien on zagościć w Waszej kuchni.

Pieczona owsianka na 3 sposoby
Czy śniadanie może przypominać deser? Z przepisem Kingi przygotujesz 3 pożywne owsianki, które smakują jak najlepsze ciasta. Spróbuj!

Ciasto na pizzę we włoskim stylu
Domowe ciasto na pizzę, które długo wyrasta, odwdzięczy się smakiem i jakością. Połącz je z prostymi dodatkami, by stworzyć wyborną kompozycję we włoskim stylu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowe fondue
Owoce same w sobie są pyszne, ale oblane czekoladą i obsypane orzechami smakują po prostu obłędnie! Poznaj przepis na doskonałe czekoladowe fondue!

Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
Pyszny i kremowy camembert, zapiekany z ciastem francuskim wypełnionym aromatycznym pesto. Efektowna przekąska, która zrobi wrażenie na gościach każdej imprezy.

Kanapki z pieczarkami, twarogiem i chrzanem
W tej kanapce rządzą pieczarki! Ich wyjątkowy smak w połączeniu z twarogiem i chrzanem tworzy wyjątkowo udaną śniadaniową kompozycję. Sprawdź, jak to smakuje: także w wersji wegańskiej!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryba z salsą brzoskwiniową
Ryba, jakiej nie znasz! Kawałki mintaja w soczystym owocowym sosie – oryginalny pomysł na lekkie i zdrowe danie.

Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
Śliwki sprawdzą się idealnie także w formie zupy. Przygotuj ją z prostymi kluskami z semoliny.

Pesto z papryki
Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!