Sałatka z bobem i cykorią • przepis • składniki • przygotowanie
Szybka letnia sałatka z sezonową cykorią, bobem, rzodkiewkami i ich liśćmi – wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Liście cykorii rozdzielamy i wkładamy do miski. Ogórka przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy łyżeczką gniazda nasienne. Ogórek kroimy w paski, rzodkiewki – w cienkie talarki. Razem z liśćmi rzodkiewki dodajemy do sałatki. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ nacinamy w kratkę i łyżeczką wyciągamy kostki awokado. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do sałatki. Dodajemy bób.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Do szklanki wlewamy oliwę, musztardę, syrop klonowy, sok wyciśnięty z połowy cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy nasiona chia. Całość dokładnie mieszamy.
SAŁATKĘ MIESZAMY
Dressing wlewamy do sałatki. Całość dokładnie mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1440,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
360,0 kcal
Tłuszcz
22,9 g
Węglowodany
34,7 g
Błonnik
11,1 g
Białko
11,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bowl z halloumi i komosą ryżową
Sycący i kolorowy bowl z komosą ryżową, pysznym serem halloumi i słodkim dodatkiem batata oraz aromatycznym dressingiem. Idealny na pożywne śniadanie lub lunch.

Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!

Arepas z pastą z kurczaka i awokado
Danie rodem z Ameryki Południowej w wydaniu Kingi! Sprawdźcie przepis na arepas z pastą z kurczaka i awokado. Będziecie zaskoczeni tym niezwykle delikatnym i pożywnym połączeniem małych tortilli arepas z tworzącymi finalny smak dodatkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Frittata z brukselką i groszkiem
Pyszne i pożywne śniadanie w stylu włoskim, pełne zielonych warzyw i jajek. To świetny pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny.

Ribollita: toskańska zupa fasolowa
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli ribollita inspirowana kuchnią toskańską, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej kuchni w stylu włoskim. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!

Sos kurkowy
Aromatyczny sos kurkowy z cebulką, czosnkiem i śmietaną, idealny do podania z ulubionym kawałkiem mięsa lub makaronem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
Aromatyczny stek z dzika z orzeźwiającą miętą? To połączenie idealne, które zachwyci wszystkich miłośników dziczyzny!

Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
Śledzie i słodkie smaki to połączenie idealne! Sprawdź, jak komponują się z żurawinami i rodzynkami, wykorzystując przepis, który zagości w Twojej kuchni na dłużej!

Racuszki siłacza i frytki z marchewki
Szukasz sposobu na to, by wprowadzić warzywa do diety dziecka? Wypróbuj przepis Karola na racuszki z brokułów i frytki z marchewki – bez dodatkowej soli!