Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym • przepis • składniki • przygotowanie
Wariacja na temat śledzika, czyli sałatka z ziemniakami i cykorią. Całość podkreślona smakiem miodowo-jogurtowego sosu.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
NAMOCZ: śledzie w niewielkiej ilości mleka przez całą noc.
PRZYGOTOWANIE
SOS JOGURTOWO-MIODOWY: Do miski wrzucamy żółtko, 1 czubatą łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. MIESZAMY.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
oleju słonecznikowego, cały czas mieszając.
DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ
chrzanu i 1 łyżeczkę miodu, całość mieszamy.
DODAJEMY JOGURT BIO
i wciąż mieszamy.
1/2 PĘCZKA KOPRU
siekamy i dodajemy do sosu. MIESZAMY.
SAŁATKA RZODKIEWKI MYJEMY
i kroimy w talarki, jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
RZEPĘ OBIERAMY I
kroimy w talarki, następnie w ćwiartki.
PAPRYKĘ MYJEMY, POZBAWIAMY
gniazd nasiennych i kroimy w drobną kosteczkę.
WARZYWA I JABŁKA
łączymy z pokrojonymi orzechami włoskimi (niewielką część orzechów pozostawiamy do dekoracji).
1/2 PĘCZKA KOPRU
siekamy i dodajemy do reszty składników (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), następnie dodajemy ugotowane ziemniaki (za pomocą noża nadajemy obranym ziemniakom kształt jaja, gotujemy al dente, następnie kroimy na pół).
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
zalewamy częścią sosu.
ŚLEDZIE WYCIĄGAMY Z
mleka, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
KROIMY JE NA
ukos, na kawałki o długości około 2-3 cm.
Z CYKORII WYCINAMY
pień (pnia nie używamy), kroimy wzdłuż. RUKOLE ŁĄCZYMY Z: cykorią.
JAK PODAWAĆ NA
rukoli układamy kawałki śledzi, które polewamy sosem.
NASTĘPNIE WYKŁADAMY NA
nie część sałatki i kolejną warstwę śledzi, kolejno – resztę sałatki.
CAŁOŚĆ DEKORUJEMY LIŚCMI
kopru i orzechami włoskimi.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2656,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
664,0 kcal
Tłuszcz
31,4 g
Węglowodany
60,0 g
Błonnik
38,6 g
Białko
38,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
W polskiej kuchni coraz częściej pojawiają się dania inspirowane różnymi zakątkami świata. Jednym przykładów na to ciekawe zjawisko jest sałatka makaronowa z dodatkiem suszonych pomidorów. Cudowne włoskie smaki i aromaty świetnie sprawdzają się w roli przekąski, jak i pełnowartościowego dania. Jak przygotować pyszną sałatkę makaronową? Poznaj nasz przepis!

Seromakowiec
W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.

2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piroshki z wołowiną
Przepyszne i pełne aromatycznego nadzienia piroshki to idealna przekąska lub świetny pomysł na obiad. Naprawdę trudno się oprzeć tym smażonym przysmakom z ciasta drożdżowego!

Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!

Zupa brukselkowa — ze świeżej brukselki
Zupa ze świeżej brukselki z pikantną nutką to propozycja dla tych, którzy lubią mniej oczywiste smaki. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i kremowej konsystencji ta zupa z pewnością skradnie Twoje serce. Sprawdź ten przepis i zakochaj się w jej smaku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!

Creme brulee pina colada
Poczuj się jak na wakacjach z pysznym i delikatnym crème brûlée piña colada! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
Szukasz pomysłu na tradycyjny obiad w nowej odsłonie? Wypróbuj przepis na sznycle z indyka z kapustą kiszoną z dodatkiem kumkwatów!