Rolada bakaliowa • przepis • składniki • przygotowanie
Przepyszna rolada zrobiona w całości z bakalii, bez dodatku cukru, sycąca i wegańska. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i nie tylko!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPRAŻAMY ORZECHY I SŁONECZNIK
Orzechy włoskie i orzechy nerkowca drobno siekamy i podprażamy ze słonecznikiem, cynamonem i szczyptą soli na suchej patelni.
PRZYGOTOWUJEMY SUSZONE OWOCE
Figi, morele, żurawiny i rodzynki miksujemy w rozdrabniaczu. Masę podsmażamy na patelni z powłoką nieprzywierającą przez ok. 5 minut, aż nieco odparuje.
ŁĄCZYMY MASĘ Z SUSZONYCH
OWOCÓW Z ORZECHAMI I SŁONECZNIKIEM: Do masy z suszonych owoców dodajemy podprażone orzechy i słonecznik. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia (masa powinna być na tyle zimna, by dało się ją formować dłońmi).
FORMUJEMY ROLADĘ
Przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia o długości ok. 30 cm. Na jeden z arkuszy wykładamy masę bakaliową i formujemy roladę o długości ok. 30 cm. Na drugi kawałek papieru do pieczenia wysypujemy wiórki kokosowe. Roladę delikatnie przenosimy na arkusz z wiórkami i ją w nich obtaczamy.
CHŁODZIMY ROLADĘ
Tak przygotowaną roladę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie ją wyjmujemy i kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1913 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
191,3 kcal
Tłuszcz
10 g
Węglowodany
25,2 g
Błonnik
4,2 g
Białko
4,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lasagne w papryce
Papryki nadziane farszem z mięsa mielonego i pomidorów, z dodatkiem aż trzech rodzajów sera! Poznaj przepis DG!

Mazurek królewski
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!

Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Crostini z szynką i melonem
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!

Grzyby marynowane
Grzyby marynowane to jeden z przysmaków, które można przyrządzić z łupów zebranych podczas rodzinnego spaceru do lasu. Idealnie doprawione i wyraziste grzyby z marynaty doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatki, kanapek, a także smażonych mięs i innych dań obiadowych. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić pyszne marynowane grzyby, to koniecznie sprawdź nasz przepis!

Kanapkowe szaszłyki
Ciekawe pomysły na kanapki to często wyzwanie. Baw się formą i pysznymi, świeżymi składnikami! Przygotuj kanapkowe szaszłyki i skończ z nudnymi drugimi śniadaniami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cake popsy serduszka
Szybki i łatwy do przygotowania deser? Nie ma na co czekać, przygotujcie wyśmienite cake popsy stworzone z połączenia biszkoptów z białą i mleczną czekoladą oraz serem mascarpone. Raz, dwa i słodka przekąska gotowa!

Śledź w jabłkach
Śledź w śmietanie ze startymi jabłkami doskonale sprawdzi się zarówno podczas święt, jak i w powszednie dni. Prosty, pyszny smak!

Tarta proteinowa z siedmiu składników
Pyszne ciasto z kilku składników, które jest pełne owoców i… protein! To świetny pomysł na deser w wersji trochę bardziej fit. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!