Risotto szparagowe z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
papier do pieczenia patelnię grillową piekarnik nagrzany do 180°C (termoobieg) Szparagi Szparagi obieramy za pomocą obieraczki do warzyw (zostawiamy 5 cm od główek szparagów).
ODCINAMY KOŃCÓWKI.
Z KOŃCÓWEK I
obierek ze szparagów gotujemy wywar na wolnym ogniu, dodajemy cukier (ok. 2 ŁYŻKI) I: sól.
IM DŁUŻEJ GOTUJEMY
wywar, tym lepiej.
SZPARAGI GOTUJEMY WE
wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wodzie przez 5 minut (al dente).
NASTĘPNIE HARTUJEMY JE
w wodzie z lodem.
KROIMY SZPARAGI (KILKA
szparagów w całości zostawiamy do dekoracji), przecinamy 5 cm od główek (część z główkami odstawiamy, będziemy je grillować), pozostałe części szparagów kroimy na mniejsze kawałki.
MARYNATA DO KURCZAKA
W misce mieszamy 1 łyżkę miodu, 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, szczypior z 1 dymki pokrojony na grubsze kawałki, 2 łyżki oliwy z oliwek.
PIERSI KURCZAKA DOPRAWIAMY
solą i białym pieprzem.
ŻAROODPORNE NACZYNIE WYKŁADAMY
papierem do pieczenia.
GAŁĄZKI POMIDORÓW KIŚCIOWYCH
miażdżymy za pomocą noża i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
KURCZAKA MARYNUJEMY W
miodowej marynacie, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) na mniej więcej 25-30 minut.
RISOTTO 2 ZĄBKI
czosnku rozgniatamy.
DO LEKKO NAGRZANEGO
naczynia wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy rozgnieciony czosnek i cebule dymki pokrojone w kosteczkę. CZOSNEK I CEBULE: szklimy.
DO ZESZKLONEJ CEBULI
i czosnku dodajemy ryż, mieszamy do momentu, aż ryż zrobi się szklisty.
RYŻ ZALEWAMY WYWAREM
ze szparagów (ilość dozujemy, często dolewamy – do momentu, aż ryż będzie ugotowany al dente), często mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą.
POKROJONE KOŃCÓWKI SZPARAGÓW
wrzucamy do risotto (zostawiamy części z główkami), dodajemy 2 łyżki śmietany słodkiej i masło.
DOPRAWIAMY CUKREM (DO
smaku) i startym na tarce serem grana padano (niewielką ilość zostawiamy, będziemy jej używać później).
MIESZAMY, ZESTAWIAMY Z
ognia.
GRILLOWANE WARZYWA POMIDORY
kiściowe kroimy na połówki w poprzek (odcinamy piętki).
2 ZĄBKI CZOSNKU
kroimy w cienkie plastry, posypujemy nimi pomidory.
NA PATELNI GRILLOWEJ
grillujemy pomidory, szparagi (te z główkami i te pozostawione w całości do dekoracji) i karczochy.
PRZED SAMYM PODANIEM
rozrzedzamy jeszcze risotto niewielką ilością bulionu.
MIESZAMY, DODAJEMY JESZCZE
niewielką ilość startego sera grana padano.
JAK PODAWAĆ RISOTTO
wyjmujemy na talerz, posypujemy pozostałym startym serem, na risotto kładziemy pokrojoną pierś kurczaka, obok wykładamy ugrillowane warzywa. CAŁOŚĆ DEKORUJEMY OLIWĄ: z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4248,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1062,2 kcal
Tłuszcz
57,1 g
Węglowodany
78,3 g
Błonnik
56,8 g
Białko
56,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami
Zaskakujące, wykwintne połączenie delikatnych boczniaków z jabłkami i orzechami włoskimi w postaci pysznej sałatki.

Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Jabłka nadają mu wilgotności, a dzięki orzechom wspaniale chrupie! Chlebek jabłkowo-cynamonowy według przepisu Pawła wypełni Twoją kuchnię zapachami jesieni. Skusisz się?

Grecka sałatka Maroulosalata
Spróbuj jednej z najprostszych i najbardziej orzeźwiających sałatek w kuchni greckiej! Idealna na ciepłe dni, świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Klasyczna karpatka
Klasyczna karpatka z domowym, waniliowym kremem budyniowo-maślanym to prawdziwie rozpływające się w ustach ciasto. Skorzystaj z tego przepisu i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.

Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
Chrupiące paluszki z mąki pszennej owinięte cienkimi plastrami szynki. Znakomita przekąska, idealna na przyjęcia!

Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
Owoce morza i warzywa to smaczne, zdrowe połączenie - wypróbuj je, przygotowując lekką sałatkę z krewetkami.

Czekoladowy tort "Nicolas
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!

Wigilijny makowiec
Przygotuj makowiec z dodatkiem orzechów, rodzynek i nutą pomarańczy! Doskonale smakuje oblany lukrem.