Ratatouille • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PAPRYKĘ OCZYSZCZAMY I
kroimy na kawałki.
POMIDORY ZALEWAMY WRZĄTKIEM,
osączamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki.
POMIDORY KROIMY W
grubą kostkę.
CEBULĘ I CZOSNEK
obieramy, cebulę kroimy w cienkie krążki, czosnek w plasterki.
CUKINIĘ ORAZ BAKŁAŻANA
kroimy w plasterki o grubości ok. 1 CM.
PODSMAŻAMY PORCJAMI NA
odrobinie gorącej oliwy z oliwek przez 2 minuty z każdej strony, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
NA POZOSTAŁEJ ROZGRZANEJ
oliwie podsmażamy przez 3 minuty paprykę, dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy aż do zeszklenia.
DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i ziołami prowansalskimi.
DODAJEMY POMIDORY I
dusimy pod przykryciem przez 3 minuty.
WLEWAMY WINO ORAZ
bulion i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut.
DODAJEMY CUKINIĘ I
bakłażana – gotujemy pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. DODAJEMY OSĄCZONE: oliwki.
RATATOUILLE DOPRAWIAMY SOLĄ,
pieprzem, odrobiną cukru i podajemy jako dodatek do mięs lub ryb lub jako samodzielne danie z chrupiącą bagietką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1218,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
304,7 kcal
Tłuszcz
15,6 g
Węglowodany
35,1 g
Błonnik
6,9 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Twisty serowe z ciasta francuskiego
Serowe twisty to przekąska idealna na imprezę. Smakuje doskonale także razem z dipami.

Zapiekanka wegańska ratatouille
Kolorowa i pyszna zapiekanka ratatouille udowadnia, że przepisy wegańskie nie są nudne. Spróbuj!

Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
Pyszny pomysł na grillowane sznycle z indyka, wypełnione masą serową, sezamem oraz bazylią. Grill, że palce lizać!

Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.

Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
Czarny bez (po łacinie Sambucus nigra) to roślina, która od wielu wieków stanowi część tradycji kulinarnej oraz medycznej wielu krajów. Sok pozyskiwany z owoców oraz kwiatów tej rośliny jest pyszny i chętnie wykorzystywany w cukiernictwie, a także kuchni klasycznej i barmaństwie. Jak pozyskać z czarnego bzu? Poznaj przepis na ten pyszny sok!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Crostini z gruszkami, serem gorgonzola, miodem i orzechami
Chrupiące i aromatyczne crostini z serem gorgonzola i gruszką umilą Ci jesienne wieczory. Wypróbuj to połączenie i przekonaj się, jakie to pyszne!

Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
Ryba doskonale komponuje się z cytrusami. Spróbuj makaronu z dorszem w sosie pomarańczowym z szafranem!

Hummshuka
Hummshuka, czyli połączenie hummusu i szakszuki! To pomysł na pełne smaku i aromatu śniadanie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu, które nasyci i zachwyci każdego domownika.