Przepiórka w musztardzie i pomarańczach • przepis • składniki • przygotowanie
Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE CZOSNEK DROBNO
siekamy i łączymy z olejem, pieprzem cayenne, sosem sojowym, sokiem z cytryny i musztardą.
CAŁOŚĆ DOKŁADNIE
mieszamy.
GOTOWĄ MARYNATĄ NACIERAMY
przepiórki, przekładamy do miski, zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
RESZTĘ MARYNATY RÓWNIEŻ
chowamy do lodówki.
ZAMARYNOWANE PRZEPIÓRKI UKŁADAMY
na dużej patelni, nadającej się do zapiekania w piekarniku, tak by się ze sobą nie stykały i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 minut.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
masło i układamy na nim kromki bagietki.
PODSMAŻAMY Z DWÓCH
stron na złoty kolor i układamy grzanki na talerzach.
NA WIERZCHU UKŁADAMY
przepiórki.
PATELNIĘ, NA KTÓREJ
piekły się przepiórki, stawiamy na małym ogniu.
DODAJEMY 2 ŁYŻKI
wody oraz pozostałą marynatę.
MIESZAMY, ZESKROBUJĄC DNO
patelni.
GDY SOS BĘDZIE
gorący, polewamy nim wierzch przepiórek.
TALERZ DEKORUJEMY PLASTERKAMI
pomarańczy, których sok można wykorzystać do skropienia mięsa.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1080,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
270,2 kcal
Tłuszcz
13,5 g
Węglowodany
12,7 g
Błonnik
23,2 g
Białko
23,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
Szybkie w przygotowaniu danie na udka pieczone z warzywami - daj się skusić!

Domowe ogórki małosolne
Klasyka przełomu wiosny i lata, której co roku koniecznie trzeba spróbować. Przygotuj najlepsze ogórki małosolne i ciesz się ich prawdziwie domowym smakiem!

Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nuggetsy z kurczaka
Domowe nuggetsy z kurczaka? To świetny sposób na dobry i jakościowy obiad, który swoim smakiem nie odbiega od gotowych dań z restauracji typu fast food, ale jego jakość jest znacznie lepsza. Chcesz wiedzieć, jak przyrządzić chrupiące nuggetsy z kurczaka, które zachwycą wszystkich domowników? Poznaj nasz sposób na te soczyste kawałki mięsa w chrupiącej panierce!

Pstrąg pieczony z ziemniakami
Wystarczą ziemniaki, świeży pstrąg i warzywa, aby na Twoim stole znalazło się nieprawdopodobnie smaczne danie.

Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku
Smaki w stylu meksykańskim, które pokochają nie tylko weganie, czyli smażony ryż z kalafiora z mnóstwem warzyw, przypraw i ziół – oto pomysł Kingi na sycący roślinny obiad z charakterem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jelly art – artystyczny sernik z kwiatami
Kwiaty zatopione w galaretce? Jeśli chcesz zachwycić wszystkich nietypowym tortem, zobacz, jak zrobić deser zgodnie z zasadami sztuki jelly art! Paweł odkrył oryginalny sposób tworzenia ozdób!

Aromatyczna strucla serowa
Tradycyjny wypiek na bazie ciasta drożdżowego wzbogacony słodkim twarogiem, pachnącym cynamonem i bakaliami. Pychota!

Kora dębu - ciasto z bakaliami i brzoskwiniami
Czy można połączyć delikatność biszkoptu z wyrazistym smakiem bakalii i soczystych brzoskwiń? Kora dębu (nazywane także korą orzechową) to ciasto, które udowadnia, że takie połączenie to przepis na kulinarny sukces. Poznaj przepis na to niecodzienne, niezwykle smaczne ciasto!