Prawdziwe souvlaki po grecku • przepis • składniki • przygotowanie
Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ LNIANĄ ŚCIERECZKĘ
mikser blachę do pieczenia patyczki do szaszłyków wcześniej namoczone w wodzie blache do marynowania souvlaków 2 kawałki folii spożywczej kawałek pergaminu do pieczenia naczynie żaroodporne kawałek ręcznika papierowego Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg) Pita Pokruszone drożdże przekładamy do miski, zalewamy je 1/4 szklanki wody i dodajemy 1 łyżeczkę cukru.
CAŁOŚĆ MIESZAMY DO
momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
MISKĘ PRZYKRYWAMY LNIANĄ
ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
DO MISKI PRZEKŁADAMY
mąkę, sól i oliwę z oliwek oraz suszone oregano.
NA KOŃCU DO
składników dodajemy pozostałą część wody.
CAŁOŚĆ DELIKATNIE MIKSUJEMY,
gdy składniki połączą się, cały czas mieszając, dodajemy do nich rozczyn.
MIKSUJEMY PRZEZ 6-7
minut.
JEŚLI CIASTO BĘDZIE
miało zbyt płynną konsystencję, możemy do niego dodać 1-2 łyżki mąki.
WYROBIONE CIASTO PRZEKŁADAMY
do miski, smarujemy je niewielką ilością oliwy z oliwek.
CIASTO W MISCE
przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
PO GODZINIE WYROŚNIĘTE
ciasto wykładamy na deskę do krojenia, wcześniej oprószoną mąką.
CIASTU NADAJEMY FORMĘ
rulonu i dzielimy go na 4 równe części.
PORCJE CIASTA PONOWNIE
wyrabiamy i formujemy z nich kuleczki, które układamy na blaszce oprószonej mąką.
KULECZKI PONOWNIE SMARUJEMY
oliwą z oliwek i odstawiamy, w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.
SOUVLAKI DO NACZYNIA
żaroodpornego lub na blachę wrzucamy zest i sok z cytryn, posiekane ząbki czosnku, czerwone wino oraz oliwę z oliwek.
NASTĘPNIE DODAJEMY OSTRĄ
paprykę w proszku, niewielką ilość posiekanego tymianku i mięty.
MARYNATĘ DOPRAWIAMY PIEPRZEM
i solą. MIESZAMY.
UMYTE I OSUSZONE
plastry karkówki pokrojone w grubsze paski nadziewamy na patyczki do szaszłyków (patyczki wcześniej moczymy minimum 30 minut w wodzie).
SOUVLAKI WKŁADAMY DO
marynaty, naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
TZATZIKI OBRANE OGÓRKI
pozbawione gniazd nasiennych ścieramy na tarce o małych oczkach, a następnie odkładamy na sitko i dokładnie odciskamy z wody.
DO MISECZKI PRZEKŁADAMY
jogurt typu greckiego, posiekane ząbki czosnku.
JOGURT DOPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek.
DOPRAWIAMY ŁAGODNĄ PAPRYKĄ
w proszku oraz dodajemy niewielką ilość posiekanej mięty.
DO SKŁADNIKÓW DODAJEMY
starty ogórek, dobrze odsączony z wody. MIESZAMY.
SOS PRZYKRYWAMY FOLIĄ
spożywczą i wkładamy do lodówki.
NA DESKĘ DO
krojenia obsypaną mąką wykładamy pojedynczo kuleczki ciasta na pitę, delikatnie je rozwałkowujemy, przekładamy na papier pergaminowy i przykrywamy czystą lnianą ściereczką – odstawiamy na 10 minut.
PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO
180°C (termoobieg).
PATELNIĘ GRILLOWĄ NAGRZEWAMY
z odrobiną marynaty do souvlaków.
NA GORĄCEJ PATELNI
smażymy je, po 3 minuty z każdej strony.
NASTĘPNIE SOUVLAKI ZDEJMUJEMY
z patelni, podsmażone układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika, który wcześniej rozgrzaliśmy (mają tylko utrzymać temperaturę).
NA CZYSTĄ PATELNIĘ
wylewamy oliwę z oliwek i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym, na patelni smażymy pitę przez 3 minuty z obu stron, cały czas ją odwracając.
OD CZASU DO
czasu patelnię z pitą przykrywamy pokrywką.
NA TALERZ WYKŁADAMY
miseczkę z sosem tzatziki, obok układamy obrany i pozbawiony gniazd nasiennych ogórek pokrojony w grubsze paseczki (metodą julienne) i pomidory pokrojone w talarki, posiekaną miętę, souvlaki oraz upieczone pity.
PROPOZYCJA PODANIA NACIĘTĄ
połówkę pity smarujemy od środka sosem tzatziki.
ZDEJMUJEMY MIĘSO Z
dwóch patyczków do szaszłyków, mięso wkładamy do naciętych połówek pity, następnie pitę faszerujemy warzywami, posypujemy świeżą miętą, cały farsz polewamy ponownie sosem tzatziki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2818,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
704,7 kcal
Tłuszcz
60,0 g
Węglowodany
24,6 g
Błonnik
16,0 g
Białko
16,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klopsiki sojowe
Sojowe, wegańskie, bezglutenowe – klopsiki według przepisu Darii to świetny pomysł na lekki obiad bez mięsa.

Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!

Sałatka z soczewicy i winogron
Połączenie orzechów z winogronami zawsze smakuje wyśmienicie! Jeśli dodasz do tego soczewicę i wyrazisty dressing, stworzysz sałatkę idealną!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cukiniowe spaghetti z indykiem
Zobacz, jak przygotować lekki makaron z cukinii! W połączeniu z warzywnym sosem i klopsikami z mięsa indyczego zachwyci nawet największego niejadka!

Paella z owocami morza
Owoce morza, warzywa, kurczak i szafran – oto składniki paelli w stylu hiszpańskim, którą przygotujesz według przepisu Karola! Podaj bliskim obiad pełen słońca i południowych smaków!

Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
Kasza jaglana może być również doskonałą podstawą sałatki. Z dodatkiem pieczonej papryki i marynowanych grzybów smakuje doskonale.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Poznaj sprawdzony przepis na pulchne ciasto drożdżowe z mnóstwem śliwek i cynamonowym cukrem!

Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
Ta zapiekanka to prawdziwa bomba smaków, której musisz spróbować! Ziemniaki, fasolka, gruszki, boczek i aromatyczny cząber!

Faszerowane sakiewki azjatyckie z airfryera
Obiad dla 4 osób w 20 minut? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na faszerowane sakiewki azjatyckie wypełnione zachwycającym farszem z mięsem, warzywami i aromatycznymi dodatkami.