Pieczone bataty z piekarnika • przepis • składniki • przygotowanie
Odkrywanie nowych, smakowitych alternatyw dla klasycznych potraw i dodatków to prawdziwie pasjonująca podróż. Jednym z takich zamienników, który zdobywa coraz większą popularność, są pieczone bataty z piekarnika. Te chrupiące, złociste i lekko słodkie kawałki słodkich ziemniaków idealnie sprawdzą się solo, jak i jako dodatek do różnych potraw.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BATATY
Bataty dokładnie umyj i pokrój w łódeczki lub inny kształt.
BLANSZUJEMY BATATY
Do garnka wlej wodę i ustaw ją na kuchence. Gdy zacznie się gotować, dodaj dwie łyżeczki soli, cukier oraz ocet i wymieszaj. W taką wrzącą wodę wrzuć bataty i gotuj je przez 5-6 minut.
WYCIĄGAMY BATATY
Wylej wodę z garnka i wyciągnij bataty wprost na sito. Odcedzone osusz delikatnie ściereczką.
SUSZYMY BATATY
Ułóż osuszone bataty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż je do piekarnika na jakieś 6-7 minut, aby usunąć z nich powierzchni resztki wilgoci.
WYCIĄGAMY I PRZYPRAWIAMY BATATY
Wyciągnij bataty z pieca i przełóż je do miski. W międzyczasie ustaw piec na 200 stopni C. Poczekaj 10-15 minut, aby bataty przestygły, a następnie podlej je oliwą i przypraw solą oraz ziołami prowansalskimi.
WKŁADAMY BATATY DO PIEKARNIKA
Ułóż nowy arkusz papieru do pieczenia na blaszce, a następnie przełóż na niego przyprawione kawałki słodkich ziemniaków. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut, aż do uzyskania rumianego koloru i chrupiącej skórki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1069,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
178,3 kcal
Tłuszcz
3,3 g
Węglowodany
34,9 g
Błonnik
5 g
Białko
2,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Vol-au-vent z serkiem i łososiem
Poznajcie przepis na przepyszną przekąskę na bazie ciasta francuskiego wzbogaconą delikatnym serkiem śmietankowym i aromatem wędzonego łososia. Zobaczcie sami, jakie to proste.

Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
Intrygujące połączenie słonego smaku francuskiego sera ze słodyczą owoców. Proste, eleganckie, pyszne. Spróbuj!

Polędwiczki w sosie pieczarkowym po prowansalsku
Mięso w delikatnym sosie, pożywna kasza i surówka. Proste danie, w którym rozsmakuje się cała rodzina!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekane jajka z salami i papryką
Zapiekane jajka – łatwy sposób na pyszne i sycące śniadanie! Wypróbuj koniecznie!

Krem z botwinki
Pyszna i sycąca alternatywa dla klasycznej zupy. Możecie ją przyrządzić już teraz, dzięki pełnemu świeżych warzyw przepisowi Kingi!

Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
Szukasz nowych, słodkich przepisów na tłusty czwartek? Zamiast pączków przygotuj w tym roku orzechowe gniazdka w czekoladzie według przepisu Pawła! Mniam!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwiczki w sosie kurkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to wykwintne danie, które łączy delikatność mięsa z intensywnym, leśnym smakiem kurek. To idealna propozycja na elegancki obiad lub kolację. Przygotuj znakomite polędwiczki według naszego przepisu!

Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek
Wystarczy niecała godzina, by ze świeżego łososia wyczarować przepyszne danie!

Cynamonki z kremem i śliwkami
Spraw, by ta jesień była wyjątkowa i aromatyczna dzięki pysznym cynamonkom o śliwkowym smaku, wykończonym piękną dekoracją.