Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy • przepis • składniki • przygotowanie
Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ, NIEWIELKIE
naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy.
MARYNATA CEBULĘ ŚCIERAMY
na tarce o drobnych oczkach i wrzucamy do miski, dodajemy sok i skórkę z 2 limonek , posiekany czosnek , starty w moździerzu kminek, oregano, 2 łyżeczki ostrego sosu tabasco i sok z 2 pomarańczy . MIESZAMY.
PODUDZIA KURCZAKA OCZYSZCZAMY
i pozbawiamy chrząstek.
POLEWAMY JE 3/4
marynaty - 1/3 zostawiając na później.
KURCZAKA WKŁADAMY DO
lodówki na minimum 20 minut.
PO WYJĘCIU PODUDZI
z lodówki posypujemy je częścią posiekanej świeżej kolendry.
WARZYWA POKROJONĄ W
ćwiartki bez gniazd nasiennych cukinię , papryki i pieczarki przekładamy do miski, polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i 2 szczyptami ziół prowansalskich. MIESZAMY.
POMIDORKI KOKTAJLOWE PRZEKŁADAMY
do naczynia żaroodpornego, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą, polewamy je oliwą z oliwek (niewielką ilością) i posypujemy szczyptą ziół prowansalskich.
PIECZARKI I CUKINIĘ
grillujemy.
POMIDORKI W NACZYNIU
żaroodpornym również grillujemy.
GRILLOWANE PIECZARKI, CUKINIĘ
i pomidorki przekładamy do czystej miski.
OSOBNO GRILLUJEMY PAPRYKĘ
i dodajemy do pozostałych warzyw.
PODUDZIA Z KURCZAKA
przekładamy na bardzo rozgrzany ruszt grilla (wcześniej smarujemy go oliwą z oliwek za pomocą ręcznika papierowego).
GRILLUJEMY MNIEJ WIĘCEJ
3-5 minut z jednej strony.
JAK PODAWAĆ WARZYWA
kroimy na mniejsze części, układamy na talerzu.
GRILLOWANE PODUDZIA UKŁADAMY
z boku, polewamy marynatą, w której marynowaliśmy podudzia, i posypujemy pozostałą częścią posiekanej świeżej kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
845,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
211,3 kcal
Tłuszcz
7,8 g
Węglowodany
33,6 g
Błonnik
7 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.

Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane piersi kurczaka z zielonym kuskusem
Szukasz pomysłu na prosty obiad dla całej rodziny? Spróbuj przygotować soczyste grillowane piersi kurczaka z dodatkiem perłowej kaszy kuskus wymieszanej ze szpinakiem i brokułami.

Szaszłyki z indykiem i brzoskwiniami w sosie sojowym z sałatką z serem kozim
Wypróbuj przepis na szaszłyki w soczystej owocowej odsłonie oraz idealnie dobraną do nich sałatkę.

Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
Klasyczna, długo pieczona i nadziewana jabłkami gęś to świetny pomysł na obiad na wyjątkową okazję. Przekonaj się, że chociaż trzeba na nią trochę poczekać, gęś wcale nie jest trudna w przygotowaniu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi
Chrupiący, pieczony naleśnik, świeże owoce i orzeźwiające lody – świetny pomysł na prosty, a zarazem ciekawy deser.

Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami
Zaproś swoich przyjaciół na wieczór japoński z pysznym nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami!

Kotlet de volaille z masłem pieprzowym
Idealny de volaille to chrupiąca panierka na zewnątrz i płynne masło w środku – właśnie taki kotlet przygotujesz dzięki przepisowi Karola. To pyszny pomysł na klasyczny, rodzinny obiad!