Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym • przepis • składniki • przygotowanie
Niewiele warzyw tak smakuje wiosną jak botwinka! Wypróbuj przepis Kingi na placuszki z młodymi buraczkami i przekonaj się, jak proste i smaczne może być gotowanie ze świeżych składników.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Natkę botwiny i koperek bardzo drobno siekamy. Buraczki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek drobno siekamy. Składniki umieszczamy w misce, dodajemy do nich jajka i doprawiamy solą.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do osobnej miski ścieramy na tarce o drobnych oczkach ziemniaki. Następnie mocno odciskamy je w dłoniach i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie mieszamy, stopniowo dodając mąkę, aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję.
SMAŻYMY PLACKI
Na patelni rozgrzewamy olej. Placki nakładamy łyżką na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
PRZYGOTOWUJEMY DIP CHRZANOWY
Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1207,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
301,8 kcal
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
28,4 g
Błonnik
12 g
Białko
12 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
Aromatyczny makaron z sosem z pomidorków koktajlowych i dodatkiem tuńczyka i karczochów. To prosty i szybki obiad, który dzięki kilku wyśmienitym dodatkom zmienia się w wykwintne danie.

Smoothie bowl z mango i bananów
Smoothie bowl z mango i bananów to przepis na pyszne i pełnowartościowe śniadanie, które przygotujesz w 5 minut! Dodaj swoje ulubione owoce i rozsmakuj się na dzień dobry!

Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
Sernik na zimno na spodzie z ciasteczek korzennych, idealny do przygotowania, kiedy do świętowania zostało naprawdę mało czasu. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań przy kawie i imprez.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kiszona sałatka z warzyw na ostro
Kiszone warzywa to doskonały dodatek do obiadów i przekąsek. Przygotowane q wersji na ostro z dodatkiem kolendry nabierają azjatyckiego charakteru. Spróbuj koniecznie!

Ciastka z grzybami
Delikatne i chrupiące ciastka, wypełnione pysznym farszem grzybowym to pomysł na przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na święta. Spróbuj koniecznie!

Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
Słodki wypiek z ciasta francuskiego, który przygotujesz w mgnieniu oka! Idealny na śniadanie, deser lub przekąskę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
Żurawina i świeże owoce to pyszne dodatki do porannej owsianki. Wypróbuj koniecznie!

Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
Grillowane bakłażany i boczniaki łączą się w przepysznej sałatce według przepisu Karola! Podaj ją z lekkim dressingiem z jogurtu koziego lub z wędzonym kozim twarogiem!

Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
Mintaj w nowej odsłonie? Świetna propozycja dla fanów orientalnych smaków – do przygotowania w woku lub na patelni.