Czekoladowa karpatka • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczna karpatka z kakaowym twistem! To ciasto osłodzi każdą okazję, na przykład Dzień Babci i Dzień Dziadka. Słodki poczęstunek połączy pokolenia przy jednym stole i zapewni moc dobrych wspomnień.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO PARZONE
Wodę i masło gotujemy w garnku. Zdejmujemy garnek ognia, dodajemy mąkę oraz kakao, cały czas energicznie mieszając. Ponownie stawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy całość ponownie ok. 2-3 minuty, cały czas energicznie mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.
PIECZEMY SPODY
Formę wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy w niej jedną część ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40-45 minut. Następnie czynności powtarzamy z drugą częścią ciasta.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Do garnka wlewamy 400 ml mleka, dodajemy masło, czekoladę i cukier, całość podgrzewamy. W pozostałych 200 ml mleka rozpuszczamy oba opakowania budyniu. Dobrze rozmieszany wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy dalej na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy. Gotowy krem odstawiamy do przestudzenia i przykrywamy folią spożywczą.
SKŁADAMY CIASTO
Spód ciasta smarujemy masą kajmakową. Następnie rozsmarowujemy przygotowany wcześniej krem, a całość przykrywamy drugą porcją ciasta. Karpatka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Przed podaniem posypujemy ją cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4662,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
291,4 kcal
Tłuszcz
20 g
Węglowodany
23,1 g
Błonnik
0,6 g
Białko
5,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto czekoladowe z bananami
Banany i czekolada to duet stworzony do deserów! Bazujące na nim ciasto zrobisz w kilka chwil. Pyszny smak gwarantowany!

Chlebek bezglutenowy, ryżowy
Lekki, smaczny i pełen ziaren – bezglutenowy chlebek z mąki ryżowej. Przygotuj ciasto według przepisu Darii i patrz, jak rośnie!

Odwrócone ciasto z ananasem
Ciasto ananasowe z plastrami skarmelizowanego ananasa na wierzchu, z delikatnym ciastem z dodatkiem wiórków kokosowych. Świetne połączenie smaków w cieście wg przepisu Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hummus
Humus ze świeżymi warzywami i chrupkim pieczywem, czyli idealna przekąska na lato i nie tylko! Sprawdź, jak szybko można przygotować domowe drugie śniadanie, które świetnie nadaje się na piknik, do pracy czy szkoły.

Mrożony jogurt z malinami i limonką
Idealny pomysł na upalne dni? Orzeźwiający deser, łączący słodycz dojrzałych malin z kwaskowatym aromatem limonki!

Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
Wykorzystaj kaszę bulgur i najlepsze mięso wołowe, by przygotować pożywną orientalną sałatkę według przepisu Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią
Intensywnie malinowy, elegancki deser z lodami i dodatkiem czerwonego wina zachwyci Ciebie i Twoich gości!

Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
Chrupiące gofry z kremowym serkiem i błyskawicznie marynowanym ogórkiem to danie fantastyczne! Odkryj różnorodność jego tekstury i bogactwo smaku!

Sałatka z roszponki i pomidorów
Sałatka chlebowa z pomidorami, roszponką i greckim serem to danie, które pozwoli Ci wykorzystać nawet czerstwe pieczywo.