Owocowa niespodzianka. Grillowane szaszłyki z owoców • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki, orzeźwiający deser, który przygotujesz na… grillu! Nadziane na patyczki owoce i sos śliwkowy smakują wybornie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATYCZKI DO
szaszyłków folię aluminiową rozgrzany grill Przygotuj wcześniej Namocz patyczki do szaszłyków w wodzie.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BANAN
kroimy w plastry, brzoskwinię i mango obieramy i kroimy w większe kawałki.
KIWI OBIERAMY I
kroimy w plastry. ŚLIWKI KROIMY NA: pół.
WSZYSTKIE PRZYGOTOWANE OWOCE
nadziewamy naprzemiennie wraz z listkami mięty na długie wykałaczki.
KAŻDY SZASZŁYK ZAWIJAMY
szczelnie w folię aluminiową i grillujemy na rozgrzanym ruszcie około 4 minuty.
ZSUWAMY ZGRILLOWANE OWOCE
z wykałaczek.
SOS ŚLIWKOWY ŚLIWKI
z cukrem pudrem i sokiem z limonki gotujemy do rozpadnięcia się owoców. MIKSUJEMY.
GOTOWYM SOSEM POLEWAMY
upieczone owoce. DEKORUJEMY LISTKAMI ŚWIEŻEJ: mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
934,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
233,6 kcal
Tłuszcz
1,1 g
Węglowodany
58,1 g
Błonnik
3,0 g
Białko
3,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée
Zainspiruj się kuchnią staropolską i przygotuj schab z młodą kapustą według propozycji Grzegorza Russaka.

Chilli sin carne
Wypróbuj odchudzone chilli con carne według Darii – bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw!

Świąteczny keks
Czy na świątecznym stole może zabraknąć tak pysznego ciasta? Myślimy, że nie! Sprawdź przepis Kingi na tradycyjny keks i ciesz się pełnią znakomitych aromatów suszonych moreli, fig i kandyzowanej skórki pomarańczy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciabatta z indykiem
Kanapki wcale nie muszą być nudne! Poznaj sposób Karola na chrupiącą ciabattę z indykiem, boczkiem i warzywami!

Marmolada cytrynowa z imbirem
Wystarczą trzy składniki, żeby przygotować aromatyczną marmoladę! Zachwyć się jej cytrusowym smakiem.

Zakwas z buraków na barszcz czerwony
Podstawa domowego barszczu czerwonego to dobry zakwas, który z łatwością przygotujesz w swojej kuchni dzięki przepisowi Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ekspresowy sorbet z melona
Ekspresowy sorbet z melona to świetny pomysł, gdy szukasz orzeźwienia w upalne dni. Sięgnij po szybki przepis Pawła i zaserwuj sobie pyszne i megaowocowe lody!

Amur – przepis na pikantne frytki rybne
Ciekawa wariacja na temat znanej na całym świecie przekąski… Tym razem nie ziemniaczanej, a rybnej. Czas na frytki!

Bajaderka jeżyki
Dokąd tupta jeż? Do kuchennej szafki, w której schowały się zapomniane ciasteczka! Odkryj ich potencjał i przygotuj jesienne jeżyki bajaderki!