Omlet francuski z sałatką • przepis • składniki • przygotowanie
Jaki jest omlet francuski? Lekki, puszysty i zawinięty w zgrabny rulon. W dodatku podany z sałatką z serem camembert i klasycznym winegretem może być pysznym i sycącym śniadaniem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS WINEGRET
Składniki winegretu dodajemy do miseczki i dokładnie mieszamy. Następnie sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Miks sałat przekładamy do miski. Winogrona przekrawamy na pół i układamy na sałacie. Camembert kroimy w trójkąty i również przekładamy do miski. Następnie całość polewamy sosem winegret i posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi.
PRZYGOTOWUJEMY PATELNIĘ I JAJKA
Patelnię mocno (powoli, na najmniejszym ogniu) rozgrzewamy. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na gładką i lekko puszystą masę. Następnie przecedzamy jajka przez sito, aby pozbyć się chalaz (pasm gęstego białka).
SMAŻYMY OMLET
Na patelnię dodajemy zimne masło i rozprowadzamy je delikatnie po powierzchni. Jeszcze zanim masło całkowicie się roztopi, na patelnię dodajemy jajka i krótko je podsmażamy na średnim ogniu, poruszając patelnią, aby na powierzchni omletu powstały charakterystyczne fale. Lekko ścięty omlet składamy w rulon, pomagając sobie łopatką, i zsuwamy go na talerz.
PODAJEMY OMLET
Sałatkę bezpośrednio przed podaniem mieszamy i wykładamy obok omleta. Danie jemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
961,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
961,7 kcal
Tłuszcz
76,7 g
Węglowodany
23,4 g
Błonnik
3,3 g
Białko
48,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bagietka capresse
Chrupiące pieczywo z pomidorami, mozzarellą, bazylią i czosnkiem. Tak doskonała, że znika zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Sałatka gyros
Gwiazda wszelkich rodzinnych obiadów i spotkań ze znajomymi! DG prezentuje przepis na warstwową sałatkę gyros!

Risotto alla milanese
Klasyka inspirowana kuchnią Mediolanu, wzbogacona o kilka dodatków, wg przepisu Karola Okrasy! Przygotuj wykwintne risotto z szafranem na wyjątkową okazję!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
Wypróbuj tabbouleh z trzech rodzajów kaszy według przepisu Darii. To pyszne i pożywne danie!

Chipsy grana padano z kawiorem
Przystawka, którą można jeść oczami? To niezwykle efektowne i chrupiące chipsy z sera grana padano z dodatkiem kawioru i kwaśnej śmietany! Idealne, gdy chcesz podać swoim gościom coś naprawdę wyrafinowanego!

Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
Słodka gruszka i słony ser feta – idealne dodatki do pysznej sałatki z soczewicą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwiczki w sosie pieczarkowym po prowansalsku
Mięso w delikatnym sosie, pożywna kasza i surówka. Proste danie, w którym rozsmakuje się cała rodzina!

Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową
Smażony makaron to klasyka kuchni azjatyckiej! Doskonale smakuje z chrupiącymi warzywami i soczystą polędwiczką wieprzową.

Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
Kurczak z warzywami to zawsze dobry pomysł na obiad. Wypróbuj ten przepis i zrób coś naprawdę pysznego dla siebie i swoich bliskich!