Musaka z fasolą • przepis • składniki • przygotowanie
Musaka w wyjątkowej odsłonie, czyli z fasolą w sosie pomidorowym. Skuś się na ten przepis w greckim stylu i przygotuj nowe danie obiadowe dla całej rodziny!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Bakłażana także kroimy w cienkie plastry. Wszystkie plastry układamy obok siebie na blacie, nacieramy solą i zostawiamy na kilka minut. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
PODSMAŻAMY BAKŁAŻANA
Plastry bakłażana osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy na nich bakłażana z obu stron na złoty kolor. Gotowego bakłażana przekładamy na ręcznik papierowy, aby odciekł z tłuszczu.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK Z FASOLĄ
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy cebulę i czosnek, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy fasolę i krótko podgrzewamy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY
Masło roztapiamy w rondelku i podsmażamy na nim mąkę. Następnie powoli wlewamy wodę i doprowadzamy sos do wrzenia, ciągle mieszając. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
PIECZEMY MUSAKĘ
Pomidora kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy bakłażana, pomidora, ziemniaków, fasoli i sosu beszamelowego. Całość oprószamy parmezanem i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1730 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
432,5 kcal
Tłuszcz
18,5 g
Węglowodany
46,4 g
Błonnik
7,7 g
Białko
16,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jogurtowy serniczek z airfryera
Pyszny serniczek, który przygotujesz w 10 minut – i to w delikatnie odchudzonej wersji, dzięki wykorzystaniu jogurtu zamiast sera. Spróbuj i przekonaj się, jak pyszne są ciasta z airfryera.

Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Lekka i prosta sałatka o ciekawym, głębokim smaku. Na jej przyrządzenie wystarczy jedynie dwadzieścia minut!

Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
Szukasz innych pomysłów na obiad niż tradycyjne, polskie potrawy? Eksperymentuj z innymi kuchniami bez ograniczeń! Wbrew pozorom przyrządzenie zagranicznych dań nie jest niczym trudnym i poradzisz sobie z nimi nawet, jeśli nie masz dużego doświadczenia. Wypróbuj przepis na kofty i zrób wrażenie na domownikach i gościach!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa gołąbkowa
Zaskakująca i przepyszna wariacja na temat klasyki polskiej kuchni! Przygotuj zupę gołąbkową – mocno pomidorową i sycącą dzięki dodatkowi kapusty i mięsa mielonego.

Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
Pyszna tarta na chrupiącym, orzechowym spodzie z kruchego ciasta, z delikatnym kremem śmietankowym i orzeszkami w sosie karmelowym. Wypróbuj ten przepis na wyborne ciasto w stylu amerykańskim!

Chlebek mięsny po grecku z tzatziki
Dla tych, którzy ponad wszystko kochają mięso w każdej postaci, mamy propozycję – „chlebek” w stylu greckim.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śniadaniowe bubble waffles z jajkiem sadzonym i warzywami
Wytrawne bubble waffles to świetny pomysł na lunch lub niecodzienne śniadanie! Jajko, świeże warzywa i oliwki zawinięte w gofrowy rożek to połączenie, które pokochasz!

Wianki z orzechami i polewą
Przygotuj okrągłe ciasteczka z polewą pomarańczową i mnóstwem orzechów włoskich!

Karmelowy sernik z rosą
Paweł Małecki przygotował kolejny przepis dla fanów sernika! Spróbuj go w wersji karmelowej z bezą.