Minestrone – zupa z makaronem • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa jarzynowa w stylu włoskim, czyli minestrone z makaronem w wykonaniu Karola Okrasy!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Na małym ogniu gotujemy wywar warzywny wraz ze skórka grana padano. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm. W taka sama kostkę kroimy cukinię, paprykę, patisony i kapustę. Łodygi selera szatkujemy na kawałki. Pokrojone warzywa (z wyjątkiem pomidorów) razem z biała fasola dodajemy do wywaru i całość zagotowujemy.
DODAJEMY POMIDORY
Dorzucamy pomidory razem z posiekanymi ziołami. Doprawiamy sola i pieprzem.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajemy do zupy. Mieszamy i rozlewamy do miseczek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1311 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
131,1 kcal
Tłuszcz
1,9 g
Węglowodany
22,6 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza bianca z kurkami
Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj wyśmienitą, białą pizzę z sosem śmietanowym według przepisu Karola Okrasy!

Zawijana pinsa z mortadelą i parmezanem
Pinsa idealna na kolację lub przekąskę, czyli zawijana. Z wyrazistym parmezanem i cebulą oraz delikatną mortadelą, w prawdziwie włoskim stylu. Przygotuj to danie i przekonaj się, jak dobrze smakuje.

Tiramisu
Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki
Pyszna przekąska w postaci małych kanapeczek z pastą o włoskim charakterze.

Wytrawny chlebek cukiniowy z makaronem orzo i halloumi
Smak Grecji w zaskakującym wydaniu? Wypróbuj przepis Kingi na wytrawny chlebek z cukinią, makaronem orzo i halloumi.

Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
Oryginalny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny – smakowite placuszki z cukinii z kawałkami podsmażanego boczku.

Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Jabłka nadają mu wilgotności, a dzięki orzechom wspaniale chrupie! Chlebek jabłkowo-cynamonowy według przepisu Pawła wypełni Twoją kuchnię zapachami jesieni. Skusisz się?

Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
Kwintesencja wczesnego lata: szparagi i młode ziemniaki, tym razem w duecie! Przygotuj szybkie i proste szparagi w panierce parmezanowej i ciesz się krótkim sezonem na nowalijki.