Marynata do mięs na grilla • przepis • składniki • przygotowanie
Prosta i aromatyczna marynata, która doskonale podkreśla smak mięs przygotowywanych na grillu, na patelni lub w airfryerze. Wystarczy 10 minut, by stworzyć bazę pełną intensywnych przypraw i składników, które nadadzą mięsu wyjątkowy charakter.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SKŁADNIKI
W misce umieszczamy ketchup, musztardę, miód, ocet jabłkowy, olej oraz sos sojowy, paprykę wędzoną i pieprz. Następnie wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny i przeciskamy przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy do pozostałych składników i wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
MARYNUJEMY MIĘSO
Gotowe, oczyszczone mięso wkładamy do woreczka strunowego, dokładnie zalewamy przygotowaną marynatą i szczelnie zamykamy. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby mięso nabrało smaku i aromatu.
SMAŻYMY LUB GRILLUJEMY MIĘSO
Zamarynowane mięso smażymy na patelni, w airfryerze lub na grillu – w zależności od preferencji.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
204,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
34,1 kcal
Tłuszcz
1,7 g
Węglowodany
4,2 g
Błonnik
0,2 g
Białko
0,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pudding sernikowy z owocami
Kochasz smak klasycznego sernika? Przygotuj sernikowy pudding z owocami leśnymi i chrupiącymi ciasteczkami! To świetny pomysł na szybki deser, który zjecie razem podczas letniej imprezy!

Szybkie tosty z grzybami
Tosty to doskonały pomysł na szybkie śniadanie. A te z pieczarkami, pomidorami i bazylią jeszcze dodatkowo pysznie smakują.

Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym
Marynowane w ziołach kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe podane z dipem z twarożku to gwarancja udanego grilla.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pesto z kolendry
Pesto na bazie kolendry to stosunkowo nowa wariacja na temat klasycznego pesto alla Genovese. Inspirujący i charakterystyczny smak kolendry przełamany kremowym serem i chrupkością orzechów – czy to nie brzmi pysznie? Przekonaj się sam!

Ciasteczka jaglano-kokosowe
Idealna słodka przekąska dla każdego, w dodatku z zaledwie 6 składników? To muszą być ciasteczka bez glutenu, bez dodatku cukru i odpowiednie dla wegan. To deser, który naprawdę zachwyca smakiem.

Ekspresowy krem z groszku
Pomysł na błyskawiczną zupę dla zabieganych: kremowa kompozycja z zielonego groszku z dodatkiem pysznej mozzarelli!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone jabłka
Prosty sposób na małe co nieco. Miąższ pieczonego jabłka rozpływa się w ustach, a bakaliowy farsz daje przyjemną słodycz.

Ciasteczka bakaliowe
Zobacz, jak połączenie różnych odmian orzechów i suszonych owoców zamienić w pyszne i chrupiące ciastka! Paweł Małecki już wie i chętnie dzieli się swoim przepisem!

Koktajl z krewetek
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza! Zobacz, jak przygotować z nich koktajl z awokado i grejpfrutem.