Malinowa chmurka matcha • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiąca chałka smażona na maśle, maliny w syropie ze szczyptą pieprzu, a do tego delikatny jak chmurka mus z dodatkiem matchy. Ta propozycja od Karola będzie idealna zarówno jako deser, jak i śniadanie.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Wodę zagotowujemy i dodajemy cukier. Gotujemy aż do rozpuszczenia cukru.
GOTUJEMY MALINY W SYROPIE CUKROWYM
Syrop cukrowy wlewamy na patelnię. Z limonki odkrawamy kawałek skórki i siekamy bardzo drobno. Na patelnię dodajemy posiekaną skórkę, sok z limonki i 2 szczypty pieprzu. Gotujemy kilka minut na patelni, aż syrop zgęstnieje. Gdy na jego powierzchni pojawią się bąbelki i syrop zacznie zmieniać kolor, dodajemy maliny. Chwilę razem gotujemy, uważając, by nie rozgotować malin.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Mascarpone przekładamy do jednej miski i rozcieramy z 3-4 łyżkami cukru pudru. Do drugiej miski dodajemy śmietankę i 3-4 łyżki cukru pudru. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z matchą.
SMAŻYMY CHAŁKĘ
Na patelnię dodajemy około 2 łyżek masła i podgrzewamy, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Chałkę kroimy na kromki i smażymy z obu stron na maśle.
PODAJEMY DANIE
Chałkę przekładamy na talerz, dodajemy maliny w syropie cukrowym i mascarpone ze śmietanką. Gotowe kanapki posypujemy matchą, używając sitka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2772,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1386 kcal
Tłuszcz
72,7 g
Węglowodany
166,5 g
Błonnik
10,9 g
Białko
21,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Penne z czerwoną cebulą i kozim serem
Karmelizowana, czerwona cebula pysznie komponuje się z makaronem, serem kozim i orzechami włoskimi!

Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
Spróbuj połączenia kopru włoskiego z kaparami i twarogiem! To doskonały dodatek do makaronu, na ciepło i na zimno!

Pieczony kalafior z sosem tahini, granatem i pistacjami
Efektowne i całkowicie wegańskie danie, które zachwyci każdego wielbiciela kalafiorów i nie tylko! Koniecznie spróbuj, jak prosto i szybko przygotować tę potrawę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasta jajeczna z awokado
Świeża, wiosenna, bogata w warzywa i tradycyjna – taka jest pasta kanapkowa, którą przygotujesz według przepisu Karola, nie tylko na wielkanocne śniadanie!

Frytki z sosem serowym
Potrzebujecie przekąski dla gości albo chcecie coś przekąsić, gdy macie wolne chwile? Mamy pod ręką przepis Kingi na wyśmienite frytki z sosem serowym. Wypróbujcie i przekonajcie się, jakie to proste do przygotowania. Proste, jak te frytki!

Łosoś na ostro z pomidorowym ryżem
Niezwykle aromatyczne i delikatne pieczone filety z łososia w domowej przyprawie cajun, podane z pomidorowym ryżem. To wyjątkowa, lekko ostra potrawa, którą przygotujesz w mniej niż pół godziny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Twarożek tofu z warzywami
Twarożek z tofu to smakowita propozycja, która świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie! Zobacz, jak szybko przygotujesz pyszny dodatek do kanapek dla całej rodziny.

Amelki. Placuszki serowe z borówkami
Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!

Agarowe galaretki jagodowe
Galaretki z owoców i to w wegańskim wydaniu? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis i odkryj ich niepowtarzalny smak!