Makowiec z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Makowiec w nieco innej odsłonie? To musi być makowiec z jabłkami! Doskonale wilgotne ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Koniecznie wypróbuj ten przepis na święta!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY JABŁKA
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach do dużej miski.
UCIERAMY ŻÓŁTKA
Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym za pomocą miksera do momentu połączenia składników. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Kaszę mannę, mąkę pszenną i proszek do pieczenia łączymy w miseczce.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWO-JABŁKOWĄ
Masę makową łączymy ze startymi jabłkami w dużej misce. Dodajemy żółtka utarte z masłem i cukrem. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy.
UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy ze szczyptą soli za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej masy. Ubite białka dodajemy do masy makowej i dokładnie mieszamy.
PIECZEMY MAKOWIEC
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadzamy i lekko wyrównujemy.
PRZYGOTOWUJEMY WIÓRKI CZEKOLADOWE
Czekoladę mleczną za pomocą obieraczki do warzyw ścieramy na drobne wiórki na płaski talerz.
DEKORUJEMY CIASTO
Makowiec przekładamy na paterę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5864,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
733,0 kcal
Tłuszcz
53,1 g
Węglowodany
52,1 g
Błonnik
19,0 g
Białko
19,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!

Smoothie z kiwi i miętą
Temperatura za oknem sprawia, że marzysz o orzeźwiającym napoju? Zmiksuj sobie smoothie z kiwi, limonki i mięty.

Pstrąg z grzybami
Przekonaj się, jak smaczne danie powstanie, gdy upieczesz pstrąga faszerowanego podsmażanymi pieczarkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krewetki zapiekane w pomidorach
Pomidory obsypane przyprawami i oblane maślanym sosem z krewetkami smakują wyśmienicie! Spróbuj kuchni włoskiej w lekkim wydaniu według Darii!

Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
Pieczone gołąbki z dodatkiem sosu musztardowego to pyszna propozycja Karola Okrasy na domowy obiad.

Puszysty krem z melona
Aksamitny, lekki i niezwykle orzeźwiający krem z melona to najlepszy przysmak na gorące letnie dni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
Takiego karpia możesz podać nie tylko od święta! Skąpany w domowym sosie teriyaki z dodatkiem chrupiących warzyw jest doskonałym pomysłem na szybki obiad!

Tarator, bułgarski chłodnik
Orzeźwiająca przekąska na upalne dni – delikatny chłodnik na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ogórka i orzechów.

Kotlety z selera
Kotlety z selera w panierce z mąki migdałowej to świetny pomysł na wegetariański obiad. Skuś się na ich przygotowanie i przekonaj się, jak intrygująco mogą smakować warzywa.