Makaron ze szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Makaron ze szpinakiem w śmietanowym sosie to klasyczne połączenie smaków, które zachwyca swoją prostotą. Ta niezwykle aromatyczna potrawa stanowi doskonały przykład eleganckiego dania, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Jak przyrządzić rewelacyjny makaron ze szpinakiem, śmietaną i sporą ilością sera? Odkryj naszą recepturę!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
Do garnka wlej wodę, a następnie zagotuj ją. Pod koniec gotowania dodaj 2 łyżeczki soli. Wrzuć makaron do gotującej się wody i ugotuj al dente (ok. 8-9 minut). W międzyczasie przygotuj sos.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Szpinak dokładnie umyj i odcedź.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzej oliwę wraz z masłem i wrzuć na nią pokrojoną cebulę. Smaż 3-4 minuty, a następnie dodaj do niej czosnek. Smaż przez kolejne 2 minuty.
DODAJEMY SZPINAK
Do zeszklonej cebuli dodaj liście szpinaku i zamieszaj. Podsmażaj je przez chwilę.
DODAJEMY ŚMIETANĘ
Na patelnię wlej śmietankę, a następnie dopraw całość solą, pieprzem, gałką oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. Wymieszaj.
DODAJEMY MAKARON
Do gotującego się sosu dodaj 3-4 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszaj. Makaron przecedź na sitku, a następnie dodaj go do sosu. Gotuj przez 2-3 minuty.
TRZEMY SER
Zetrzyj ser na tarce wprost do miseczki.
PODAJEMY MAKARON
Gotowy makaron ze szpinakiem i sosem przełóż na talerze, a następnie każdą porcję solidnie posyp startym serem. Smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1838,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
459,6 kcal
Tłuszcz
19,4 g
Węglowodany
53,6 g
Błonnik
1,2 g
Białko
17 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Odwrócone ciasto z truskawkami
Idealny wypiek dla małych i dużych wielbicieli owoców, czyli odwrócone ciasto z truskawkami. Przygotujecie je według prostego przepisu Pawła – na przykład na Dzień Dziecka!

Koreczki ze schabem w boczku
Szukasz ciekawego i prostego pomysłu na danie z grilla? Wypróbuj przepis na pyszne koreczki schabowe!

Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
W tej zupie wędzony twaróg doskonale podkreśla delikatny smak zielonych szparagów. Niech talerze wypełni wiosna dzięki przepisowi Kingi na szparagowy krem z białym serem i kiełkami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
Pyszny omlet pełen zielonych warzyw i ziół to świetny pomysł na śniadanie. Koniecznie wypróbuj najnowszy przepis Kingi na dobry dzień!

Zielony shake z bananem, szpinakiem i awokado
Owoce i warzywa łączą się w zielonym shake’u Pawła, by dostarczyć Ci wyjątkowych wrażeń smakowych. Przygotuj go na bazie napoju ryżowego i ciesz się pożywną przekąską w płynie o dowolnej porze dnia!

Karmelizowana cebula
Karmelizowana cebula to niezwykle aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, a jej przygotowanie wymaga jedynie trochę cierpliwości. Delikatnie słodka, miękka i pełna głębokiego smaku cebula świetnie komponuje się z mięsem, burgerami, kanapkami czy serami. Poznajcie nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dip z ciecierzycy
Delikatna konsystencja i wyrazisty charakter dipu z ciecierzycy to wyjątkowe połączenie, w którym zdecydowanie warto zasmakować. Przygotuj tę przekąskę na sylwestra i podaj ją ze snackami z ciasta francuskiego!

Tajskie curry z krewetkami
Orientalne aromaty, wyrazisty sos i pyszne krewetki, to przepis na wyśmienite tajskie curry z krewetkami. Przygotujecie je szybko, a smak potrawy z pewnością Was nie zawiedzie. Sprawdźcie ten prosty w przygotowaniu przepis!

Burgery z halloumi i sosem tzatziki
Czas na burgery w iście greckim stylu – z halloumi i aromatycznym sosem tzatziki. Dzięki grillowanej papryce, świeżym warzywom i mięciutkiej bułce mlecznej burgery zachwycają smakiem.