Makaron z pieczoną kaczką • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna potrawa prosto z Chin, pachnąca imbirem, kolendrą i limonką. Doskonały pomysł na obiad w azjatyckim stylu.

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KACZKĘ
Z piersi kaczki odcinamy skórę, skrzydełka, samo mięso kroimy w cienkie plastry. Piersi pokrojone w paseczki przekładamy do miski. Udka, podudzia oraz skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zarówno piersi kaczki, jak i uda, podudzia i skrzydełka marynujemy równocześnie.
MARYNUJEMY KACZKĘ
Do naczynia z piersiami oraz do naczynia żaroodpornego z udkami, podudziami i skrzydełkami dodajemy po 2 łyżki sosu teriyaki oraz po 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego. Do każdego z naczyń dodajemy po 1 łyżeczce miodu. Następnie dodajemy posiekaną, ostrą papryczkę - do naczynia żaroodpornego dodajemy 1 łyżeczkę, a do piersi kaczki dodajemy 2 łyżeczki.
MARYNUJEMY KACZKĘ
Do obu naczyń wrzucamy po 1 łyżce posiekanego imbiru, po 1 łyżeczce oleju sezamowego oraz po 1 łyżeczce czosnku pokrojonego w plasterki. Piersi kaczki polewamy odrobiną soku wyciśniętego z limonki. Całość dokładnie mieszamy tak, aby wszystkie części kaczki były obtoczone w marynacie.
PIECZEMY UDA I PODUDZIA
Następnie piersi kaczki odstawiamy na bok na 15-20 minut, żeby mięso przeszło aromatem marynaty, natomiast uda i podudzia pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w temperaturze 150°C (termoobieg) przez 1-1,5 godziny. Po upieczeniu i przestygnięciu oddzielamy mięso ud i podudzi od kości.
SMAŻYMY PIECZARKI, MARCHEW I PORA
Wok nagrzewamy, wlewamy do niego niewielką ilość oleju, na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, smażymy. Podsmażone pieczarki wyjmujemy z woka, odstawiamy na bok. Ponownie wlewamy olej do woka i wrzucamy plasterki piersi kaczki oraz marchew i por pokrojone w cienkie paseczki. Smażymy.
DODAJEMY MIĘSO I POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO WOKA
Do woka dodajemy kawałki mięsa z ud, podudzi i skrzydełek kaczki. Następnie dodajemy cebulę dymkę pokrojoną w grubsze paski (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), wcześniej podsmażone pieczarki, niewielką ilość posiekanej, ostrej papryczki, 1 łyżeczkę posiekanego imbiru, 2 łyżeczki sosu sojowego indonezyjskiego oraz 2-3 łyżeczki sosu teriyaki i pędy bambusa.
DODAJEMY UGOTOWANY MAKARON
Następnie do woka dodajemy ugotowany i przelany zimną wodą makaron. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając. Makaron z mięsem i warzywami posypujemy świeżą kolendrą i polewamy sokiem z 1 limonki. Na samym końcu makaron z dodatkami polewamy odrobiną oleju sezamowego.
PODAJEMY MAKARON Z KACZKĄ
Makaron z kaczką i warzywami wykładamy na talerz, dookoła układamy kawałki pokrojonej dymki, dekorujemy ćwiartkami świeżej limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7216,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1202,7 kcal
Tłuszcz
55,4 g
Węglowodany
103 g
Błonnik
5,9 g
Białko
34,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażone sajgonki à la sushi
Czy to sajgonki, czy to sushi? Oto jest pytanie! Za to jedno jest pewne: jeśli przygotujesz to danie według przepisu Karola, zjesz pyszną przekąskę w stylu azjatyckim.

Kanapki z humusem i fasolkami edamame
Chrupiące pieczywo, aksamitny humus i garść zielonego dobra: fasolka edamame! Proste i pyszne kanapki z 3 składników polecają się na śniadanie, lunch i podwieczorek.

Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki
Pyszne połączenie delikatnego drobiu, boczku i orientalnych przypraw. Niezwykle aromatyczna, zaskakująca smakiem potrawa.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
Paweł Małecki najlepiej wie, jak połączyć szpinak, szczaw i truskawki. Wypróbuj jego przepis na tartę!

Domowe precle z czarnuszką
Zawijaj i piecz – z przepisem Kingi na domowe precle to sama przyjemność! Idealne ciasto i chrupka posypka z czarnuszki lub sezamu połączą się w pysznym wypieku!

Czekoladowy torcik z malinami
Efektowne ciasto składające się z puszystego, ciemnego biszkoptu, owocowej galaretki i gęstej, mocno czekoladowej polewy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie placki z cukinii
Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale też dzieci – placki z cukinii! Aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne. Ich przygotowanie zajmuje chwilę. Kolejna krótka chwila to czas, w jakim znikają z talerzy!

Faszerowane papryki na Halloween
Sprawdź przepis Kingi na halloweenowe papryki wypełnione doskonałym farszem! Zobacz, jakie to łatwe!

Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis
Przygotuj rozgrzewające placuszki z dynią i imbirem! Dodanie gruszki sprawia, że to najlepsze połączenie jesiennych smaków.