Makaron w sosie śmietankowym • przepis • składniki • przygotowanie
Makaron w sosie śmietankowym to niezwykle sycące danie, które doskonale sprawdza się na różne okazje. Kremowy, delikatny sos w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i elastycznym makaronem tworzą kompozycję, której nie da się nie lubić. Chcesz poznać sekret przygotowywania tego dania? Koniecznie sprawdź nasz przepis na makaron w sosie śmietankowym z dodatkiem cukinii!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cukinie umyj, a następnie przekrój wzdłuż. Każdą z połówek pokrój na plasterki. Czosnek obierz i drobno poszatkuj.
SMAŻYMY CUKINIĘ I CZOSNEK
Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż na nim cukinię przez 4-5 minut, aż lekko zmięknie i się zarumieni. Dodaj pokrojony czosnek i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Przypraw solą i pieprzem.
GOTUJEMY MAKARON
W międzyczasie zagotuj w garnku wodę na makaron i osól ją. Wrzuć makaron do wody i ugotuj al dente (krócej o 2 minuty niż zaleca producent). Gdy makaron jest gotowy, odlej ok. 100 ml wody z garnka do kubka i dodaj go do smażącej się cukinii. Resztę wody wylej, a makaron odcedź i odłóż na bok.
HARTUJEMY ŚMIETANĘ
Do kubka wlej śmietanę, a następnie powoli dodawaj do niej płyn z patelni, cały czas mieszając. Śmietana powinna lekko się podgrzać, dzięki czemu unikniesz jej zważenia w sosie.
DODAJEMY ŚMIETANĘ
Dodaj zawartość kubka na patelnię i zamieszaj. Duś przez 10 minut, aż sos zgęstnieje.
DODAJEMY MAKARON
Dodaj makaron na patelnię i wymieszaj całość. Duś przez 5-6 minut.
SERWUJEMY MAKARON
Gotowy makaron przełóż do głębokich talerzy, a następnie zetrzyj ser na każdą z porcji. Ozdób dwoma listkami bazylii i odrobiną pieprzu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2270,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
567,6 kcal
Tłuszcz
24,7 g
Węglowodany
66,8 g
Błonnik
0,5 g
Białko
19,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
Długo dojrzewająca pizza, której zjedzenie najlepiej zaplanować 3 dni wcześniej i która jest warta każdej minuty oczekiwania. Wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie rodzinę i znajomych pyszną domową pizzą.

Sałatka z pomidorami i truskawkami
Szukasz pomysłu na letnią sałatkę? Spróbuj doskonałego połączenia pomidorów i truskawek z miodowym sosem!

Ciasto cynamonowe z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to niezwykle orzeźwiające danie, które doskonale sprawdza się w gorące letnie dni. To tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, a także polskiej, bogata w świeże warzywa i zsiadłe mleko. Prawdziwa uczta smaków! W jaki sposób przyrządzić rewelacyjny, oryginalny chłodnik litewski? Poznaj nasz sposób na to danie!

Bun bo nam bo - wietnamska sałatka z wołowiną
Bun Bo Nam Bo to świeża, aromatyczna i bogata wietnamska sałatka, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się nawet jako danie główne. Przygotuj się na kulinarną podróż do Wietnamu i odkryj, jak łatwo można przygotować to pyszne danie w domowym zaciszu!

Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
Masz ochotę na świąteczną sałatkę w innej odsłonie? Spróbuj tej z awokado, ziemniakami, pieczonym kalafiorem i koperkowym sosem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Duet nalewkowy
Wiśniowa czy śliwkowa? Domowa nalewka z przepisu Pawła smakuje wyśmienicie!

Twaróg z imbirem i owocami
Doskonała porcja witamin i orzeźwienia w postaci twarogu z owocami i rozgrzewającym imbirem.

Wegańskie sernikobrownie
Sernik czy brownie? Kinga proponuje połączyć oba te ciasta! Sprawdź, jak te dwa popularne wypieki smakują w wersji wegańskiej.