NALEWKA ŚLIWKOWA • przepis • składniki • przygotowanie
Zamknij smak śliwek w pysznej aromatycznej nalewce z dodatkiem cynamonu i goździków! Wykorzystaj przepis Pawła Małeckiego!

Liczba porcji
Liczba porcji - 40
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OWOCE ZALEWAMY ALKOHOLEM
Śliwki drylujemy. Do małego gąsiora lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy śliwki oraz przyprawy i zalewamy alkoholem. Szczelnie zamykamy gąsior korkiem i odstawiamy na 14 dni, najlepiej w ciepłe miejsce.
DOLEWAMY SYROP CUKROWY
Po tym czasie odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika). Do gotującej się wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Studzimy. Wlewamy do śliwek. Ponownie szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy na 14 dni.
ROZLEWAMY NALEWKĘ DO BUTELEK
Po upływie dwóch tygodni odcedzamy śliwki, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek. Szczelnie je zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Nalewka najlepiej smakuje po minimum 30 dniach. Śliwki, które nam zostały po odcedzeniu, najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8214,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
205,4 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
30,8 g
Błonnik
0,7 g
Białko
0,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
Sposób na aromatyczne mięso – kotlety jagnięce natarte świeżym rozmarynem, podane z miętą, czosnkiem i skórką z cytryny.

Marynowane pieczarki w słoiku
Lekko cytrusowa marynata świetnie podkreśli delikatny smak pieczarek. Przygotuj pieczarkowe przetwory, po które sięgniesz zawsze wtedy, kiedy będziesz potrzebować domowego dodatku do obiadu!

Tort migdałowy "Mandorla
Pyszne ciasto, w którym tradycyjną mąkę zastąpiono mielonymi migdałami. Warto je przygotować – efekt jest powalający!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciastka jak jajka sadzone
Proste i pyszne ciastka, które zaskoczą każdego, kto będzie miał okazję do ich spróbowania. Idealne na Wielkanoc lub jako ukryty, słodki dodatek do śniadania.

Bułka na mleku – sposób na czerstwe pieczywo
Czy wiesz, że czerstwą bułkę również można wykorzystać do przygotowania dania? Zerknij na przepis Kingi i zobacz jak przyrządzić pyszną bułkę na mleku. Wystarczy 5 minut i gotowe!

Sernikowe brownie w słoiku
Połączenie brownie i sernika? Jak najbardziej! W dodatku dzięki przygotowaniu na parze, w słoikach, ciasto to można przechowywać nawet kilka tygodni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zielony omlet z białek i puszysty twarożek
Puszysty, zielony omlet z dodatkiem twarożku, do którego przygotowania zużyjesz rzodkiewkę i jej natkę. To świetny pomysł na śniadanie bogate w białko!

Ragoût z jajek z warzywami
Spróbuj wyjątkowego połączenia warzyw i jajka w delikatnym sosie beszamelowym!

Sałatka caprese z nektarynek i łososia
Wypróbuj naszą wersję sałatki caprese z nektarynkami i łososiem. To połączenie smakuje wyśmienicie!