Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny makaron z sosem z pomidorków koktajlowych i dodatkiem tuńczyka i karczochów. To prosty i szybki obiad, który dzięki kilku wyśmienitym dodatkom zmienia się w wykwintne danie.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY SKŁADNIKI
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i podsmażamy go przez ok. 30 sekund, uważając, aby się nie przypalił.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię wrzucamy pomidorki, solimy je do smaku i smażymy, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając i rozgniatając je szpatułką. Kiedy pomidory zmiękną, dodajemy kilka łyżek wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Pietruszkę drobno siekamy, także dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI Z SOSEM
Serca karczochów kroimy w ćwiartki, tuńczyka odsączamy z oliwy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki dodajemy wraz z makaronem do sosu, doprawiamy do smaku pieprzem i delikatnie mieszamy.
PODAJEMY MAKARON
Makaron posypujemy liśćmi bazylii i podajemy jeszcze gorący.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3003 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
750,8 kcal
Tłuszcz
24,9 g
Węglowodany
101,5 g
Błonnik
5,9 g
Białko
27 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie batony z suszonymi morelami
Pyszne, wegańskie batony z suszonymi morelami, bez dodatku białego cukru, to świetny pomysł na przekąskę lub deser. Wystarczy malakser, odrobina cierpliwości – i zapomnisz o gotowych słodkich przekąskach.

Małe serniczki kawowe
Spód z ciasteczek wypełniony masą twarogową z aromatem kawy. To deser do kawy, a nawet zamiast kawy.

Panierowane jajka z pastą z tuńczyka
Zaskakujące panierowane białka, które kryją w sobie farsz z pysznych żółtek i aromatycznego tuńczyka. To przekąska, której nie może zabraknąć na Twoim stole wielkanocnym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka
Wok pozwala błyskawicznie przygotowywać potrawy. Przekonaj się, jak szybko powstanie azjatycki kurczak z warzywami!

Rigatoni z ricottą, boczkiem i pistacjami
Pyszne i aromatyczne danie kuchni włoskiej, w którym kremowa ricotta z mleka bawolego łączy się z chrupiącym boczkiem, słonymi kaparami i prażonymi pistacjami.

Jaglany crème brûlée
Kinga Paruzel nawet crème brûlée potrafi odchudzić! Przygotowany z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym z dodatkiem wanilii i orzeźwiającej pomarańczy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
Lubisz próbować niespotykanych połączeń smakowych? Jeśli tak, koniecznie spróbuj tej sałatki makaronowej! Nadziewane serem cappelletti w połączeniu z oliwkami i awokado to naprawdę wyjątkowy pomysł na obiad.

Paszteciki z wędzonego pstrąga
Bardzo eleganckie przekąski na sylwestrowy stół przygotowane z prostych składników. Niech paszteciki z aksamitnym musem z pstrąga trafią do Waszego imprezowego menu dzięki przepisowi Karola!

Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!