Makaron dan dan • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykle prosty w przygotowaniu i pełen smaku makaron dan dan, czyli danie inspirowane kuchnią chińską. To pyszny pomysł na szybki obiad w azjatyckim stylu, z lekko orzechowym posmakiem!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY MIĘSO
Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a dymkę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Następnie dodajemy do niego starty imbir oraz sos sojowy i całość smażymy jeszcze przez 2 minuty. Patelnię zdejmujemy z ognia, mieszamy mięso z dymką i całość odkładamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W sporej misce mieszamy wszystkie składniki sosu. Następnie makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy go i dokładnie mieszamy z sosem.
PODAJEMY DANIE
Porcje makaronu przekładamy do misek i układamy na nim mięso. Orzeszki i dymkę siekamy i oprószamy nimi danie bezpośrednio przed podaniem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1655,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
827,9 kcal
Tłuszcz
38,7 g
Węglowodany
78 g
Błonnik
3,8 g
Białko
40,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kolorowe pasty kanapkowe
Dzięki temu przepisowi Twoje kanapki zawsze będą kolorowe i apetyczne! Wybieraj spośród past – z burakiem, łososiem, pieczoną rybą i suszonymi pomidorami

Makaron chow mein z kurczakiem
Makaron chow mein z kurczakiem to szybkie i smaczne danie, które przenosi nas w klimat azjatyckiej kuchni. Ten kolorowy i aromatyczny posiłek jest idealny na obiad lub kolację, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Przygotujmy razem to pyszne danie!

Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
Słodka gruszka i słony ser feta – idealne dodatki do pysznej sałatki z soczewicą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bulion azjatycki z chow mein i krewetkami
Pyszna rozgrzewająca zupa, mająca swe korzenie w kuchni azjatyckiej – delikatny bulion wzbogacony smakiem krewetek.

Pieczarki w panierce
Panierowane pieczarki to prosty, a jednocześnie wyjątkowo smaczny sposób na szybkie danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom chrupiących przekąsek. Jak zrobić pyszne pieczarki w panierce? Poznaj nasz sposób!

Sernikowe monoporcje z żelką mango
Sernikowe monoporcje z żelką mango, chrupiącymi ciasteczkami migdałowymi i świeżymi malinami. To idealny pomysł na wiosenny deser, który świetnie sprawdzi się np. na wielkanocnym stole.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
Wyszukany pomysł na rybę – filet z dorsza podany z duszoną cykorią oraz aromatycznym pesto na bazie pistacji i parmezanu.

Zapiekanka z makaronem i kabanosami
Ugotowany makaron w połączeniu z warzywami i kabanosami staje się wyśmienitą zapiekanką! Oczywiście z dużą ilością sera!

Łosoś z salsą z tamarillo i mango
Grillowany łosoś w owocowej salsie to prawdziwa uczta dla podniebienia! Wykorzystaj przepis Darii na specjalną okazję!