Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj pomysł Karola Okrasy na lizaki z łososia z pieczonymi ziemniakami w pesto. Danie doskonałe dla dzieci!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZIEMNIAKI WKŁADAMY DO FOLIOWEJ KIESZONKI
Ziemniaki myjemy, marynujemy w oliwie. Dodajemy masło i zawijamy w kieszonkę wykonaną z folii aluminiowej. Pieczemy na grillu, aż będą miękkie.
POLEWANIE RYBY MARYNATĄ
Paski łososia nadziewamy wzdłuż na drewniane patyczki, układamy na talerzu. Rybę polewamy marynatą. Odstawiamy na kilka minut. 2 łyżki posiekanych pomidorów i pozostałe składniki pesto wkładamy do pojemnika miksera. Blendujemy na gładką masę.
ZIEMNIAKI MIESZAMY Z PESTO
Upieczone ziemniaczki przekładamy do miski. Dodajemy połowę pesto i mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2047,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
511,9 kcal
Tłuszcz
35,1 g
Węglowodany
25,1 g
Błonnik
23,5 g
Białko
23,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pudding z tapioką i przecierem z guawy
Przecier z guawy jest smacznym uzupełnieniem puddingu z tapioką. Połącz je ze sobą – lekki deser lub drugie śniadanie gotowe!

Klasyczna wuzetka
Przygotuj deser z dawnych lat! Wypróbuj przepis na wuzetkę!

Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
Zaskakujące połączenie wątróbki i soczystych owoców. Proste, szybkie i pyszne danie inspirowane kuchnią staropolską.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwór w zalewie z octu jabłkowego według przepisu Kingi!

Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!

Sałatka i koktajl z rabarbaru
Daria Ładocha przygotowała dwa pyszne przepisy na sezon rabarbarowy! Wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Awanturka z makreli z nerkowcami
Awanturka, czyli pasta rybna z twarogiem lub bryndzą, to idealny pomysł na śniadanie, kolację lub przekąskę. Wędzona makrela w połączeniu z orzechami nerkowca, twarogiem i świeżymi ziołami tworzy wyśmienitą kremową pastę, której musisz spróbować!

Placki meksykańskie kukurydziane z bananami
Oryginalne, inspirowane Meksykiem placuszki na bazie bananów i purée z kukurydzy. Z sosem czekoladowym smakują wybornie!

Świąteczne bałwanki
Świąteczne bałwanki to superokazja do smacznych i rodzinnych zabaw w kuchni. Przygotujecie wspólnie urocze figurki, które mogą służyć za dekorację świątecznego stołu lub słodki podarunek dla przyjaciół!