Leczo z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Masz ochotę na coś pysznego, rozgrzewającego i prostego w przygotowaniu? Leczo z kurczakiem to doskonała propozycja! Pełne warzyw, lekkie, a jednocześnie sycące danie, z pewnością pokochają wszyscy domownicy. Zrób z nami leczo w niecodziennej odsłonie!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Kurczaka myjemy i osuszamy, a potem kroimy w kostkę.
SMAŻYMY KURCZAKA
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oleju, a następnie wrzucamy na nią kurczaka. Solimy, pieprzymy i dodajemy kmin rzymski. Mieszamy i smażymy, aż kurczak się przyrumieni.
DODAJEMY CEBULĘ
Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Dodajemy ją na patelnię z kurczakiem. Dolewamy także olej i dodajemy resztę masła. Wszystko podsmażamy, aż cebula zrobi się szklista, co jakiś czas mieszając składniki.
PRZYGOTOWUJEMY PAPRYKĘ
Z papryk wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy je na patelnię i podsmażamy przez 5-6 minut.
PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO GARNKA
Przekładamy podsmażone składniki do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy i wszystkie papryki. Mieszamy i czekamy, aż płyn delikatnie zredukuje swoją objętość (ok. 5 minut gotowania).
DODAJEMY POMIDORY I KONCENTRAT
Do garnka wlewamy pomidory, a potem dodajemy koncentrat. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 25 minut. Co kilka minut mieszamy składniki, aby uniknąć ich przywierania do dna.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1747,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
582,6 kcal
Tłuszcz
21,9 g
Węglowodany
46,1 g
Błonnik
11,6 g
Białko
34,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karaibskie smoothie owocowe z sałatą
Egzotyczne owoce, orzechy, miód i świeża sałata. To smoothie na pewno Ci zasmakuje!

Pasztet z wątróbek drobiowych
Idealny na kanapki, aromatyczny i aksamitny – dla pasztetu z wątróbek drobiowych według przepisu Karola musi znaleźć się miejsce na wielkanocnym, śniadaniowym stole!

Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczona mozzarella z pomidorami
Ser zawinięty w plastry szynki, zapieczony z pomidorami i pesto. Przepis na doskonałą przystawkę we włoskim stylu.

Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
Ten deser to świetny pomysł na wykorzystanie popularnych owoców! Idealnie komponuje się z bitą śmietaną lub lodami.

Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Dynia to królowa jesiennego gotowania. Wykorzystaj sezon na to pyszne warzywo i przygotuj aksamitną i domową zupę krem – najlepszą, gdy szukasz rozgrzewającego dania.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos tzatziki
Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.

Slushy brzoskwiniowo-miętowe
Niezwykle orzeźwiające slushy brzoskwiniowo-miętowe to świetny pomysł na przekąskę w gorący dzień. W dodatku wg naszego przepisu i przy użyciu termorobota MC Smart ten wspaniały deser będzie gotowy zaledwie w 2 minuty!

Pieczona makrela w chlebku pita
Masz ochotę na wyjątkową przekąskę w adriatyckim stylu? Pieczona makrela na chlebku pita z ajwarem, zielonym ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi sprawdzi się idealnie.