Gulasz z batatów • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj nową, wegetariańską wersję gulaszu, w której główną rolę odgrywają bataty. To pyszne połączenie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY CEBULĘ,CZOSNEK, IMBIR I CHILI
Na dnie głębokiego rondla roztapiamy olej kokosowy. Pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy około 2 minut. Dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Smażymy kolejną minutę.
DODAJEMY BATATY I CIECIERZYCĘ
Batat obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 1 x 1 cm. Dodajemy do rondla. Mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, curry, mleczko kokosowe i odcedzoną ciecierzycę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
GOTUJEMY GULASZ
Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, a następnie dodajemy brokuł pokrojony na różyczki, szpinak i opłukaną soczewicę.
ZALEWAMY GULASZ BULIONEM
Całość zalewamy bulionem, tak aby przykrył soczewicę ponad 1 cm. Gotujemy kolejne 10 minut. Jeśli gulasz jest za rzadki, należy zagęścić go 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody. Jeśli gulasz jest zbyt gęsty, dodajemy więcej bulionu lub mleczka kokosowego.
DODAJEMY PIETRUSZKĘ I AWOKADO
Gulasz podajemy obficie posypany posiekaną pietruszką i awokado pokrojonym w kostkę oraz skropiony sokiem z limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2150,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
537,7 kcal
Tłuszcz
23,1 g
Węglowodany
70 g
Błonnik
18,3 g
Białko
18,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z chlebem figowym i szynką
Rukola, szpinak, borówki, orzechy, a do tego chlebek figowy i delikatny sos! Spróbuj sałatki pełnej smaku i nowoczesnych połączeń!

Sałatka z makaronem i kurczakiem
To idealna propozycja dla fanów makaronowych sałatek. Treściwa i pełna smaku – doskonale sprawdzi się jako obiadowy dodatek lub wypełnienie wrapów!

Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegetariańskie kofty z soczewicy
Kto powiedział, że pyszne danie z grilla to musi być mięso? Na pewno nie Kinga! Koniecznie wypróbuj jej najnowszy przepis na wegańskie kofty podawane na chlebkach naan.

Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.

Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
Letni, pachnący miętą przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak przygotowywać pieczone szparagi.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą
Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie? Wypróbuj przepis na chaffle, czyli wytrawnego gofra z jajka i sera cheddar. W połączeniu z aromatyczną zieloną pastą i świeżymi warzywami danie to będzie śniadaniowym hitem!

Babeczki z kajmakiem
Kruche babeczki to doskonały pomysł na szybką i słodką przekąskę, a w połączeniu z kajmakiem tworzą wyjątkowo pyszne połączenie. Rozpływające się w ustach babeczki wypełnione nadzieniem z kajmaku, posypane orzechami pekan to prawdziwa uczta dla podniebienia. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki!

Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii
Kiedy znudzą Ci się schabowe, przygotuj potrawę, którą na południu Europy nazywają picatta. Jej smak mile Cię zaskoczy.