Lamingtony • przepis • składniki • przygotowanie
Lamingtony to klasyczny australijski deser, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. Te pyszne kostki z biszkoptu, obtoczone w czekoladowej polewie i obsypane wiórkami kokosowymi, stanowią doskonałą przekąskę. Przygotowanie lamingtonów wcale nie jest trudne i nie wymaga wielu składników, co czyni je świetnym pomysłem na bardziej budżetowy deser. Jak je zrobić? Poznajcie nasz przepis!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESIEWAMY MĄKĘ Z PROSZKIEM
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia do mniejszej miseczki.
MIKSUJEMY CUKIER Z MASŁEM
W dużej misce łączymy ze sobą masło oraz oba cukry. Miksujemy na najwyższych obrotach.
DODAJEMY JAJKA
Wbijamy jajka do maślanej masy kolejno, cały czas miksując.
DODAJEMY MLEKO I MĄKĘ
Do miski z mąką dodajemy połowę porcji mleka i zmniejszamy obroty miksera. Miksujemy całość i dodajemy połowę porcji mąki. Miksujemy. Czynność powtarzamy i miksujemy do momentu połączenia się składników. Miskę po mące myjemy i osuszamy.
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ
Formę smarujemy masłem i delikatnie podsypujemy mąką. Przelewamy do niej ciasto i wyrównujemy.
PIECZEMY BISZKOPT
Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
ŁĄCZYMY CUKIER Z KAKAO
W szklanej misce łączymy cukier puder wraz z kakao.
WYCIĄGAMY BISZKOPT Z PIECA
Wyciągamy upieczony biszkopt z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na 15 minut. Potem odwracamy formę do góry dnem i pozostawiamy ciasto na kolejne 10 minut.
KROIMY CIASTO
Delikatnie podważamy biszkopt z wszystkich stron. Odcinamy brzegi i wierzchnią część ciasta, aby odsłonić miękką część biszkoptu. Kroimy go na kawałki — powinno wyjść ich ok. 16.
PODGRZEWAMY MLEKO Z MASŁEM
Mleko oraz masło wkładamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy. Przelewamy do mniejszego naczynia, a do rondelka wlewamy wodę i gotujemy ją.
DODAJEMY MLEKO DO KAKAO
Powoli wlewamy mleko z masłem do cukru wymieszanego z kakao i mieszamy trzepaczką, aż do połączenia. Ustawiamy miskę nad rondelkiem z wodą, aby cały czas podgrzewać masę w tzw. kąpieli wodnej.
WYSYPUJEMY WIÓRKI
Rozkładamy na blacie papier do pieczenia, a następnie wysypujemy na niego wiórki kokosowe.
MOCZYMY BISZKOPT W POLEWIE
Używając patyczków lub widelców moczymy każdą kostkę w polewie, a potem obtaczamy w wiórkach. Kostkę odkładamy na kratkę do studzenia, a potem powtarzamy czynność, aż wszystkie kostki będą pokryte polewą i wiórkami.
SERWUJEMY LAMINGTONY
Gdy polewa przestygnie i stwardnieje, lamingtony przekładamy na talerz i podajemy gościom.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3518,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
219,9 kcal
Tłuszcz
13,8 g
Węglowodany
28,2 g
Błonnik
0,4 g
Białko
3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka z białą czekoladą
Łatwe ciasteczka z białą czekoladą możecie przygotować całą rodziną! Bawcie się pieczeniem razem z Pawłem Małeckim!

Babeczka z mikrofali na 3 sposoby
Szybki deser do przygotowania w mikrofalówce. Wystarczy kilka chwil i masz pyszną babeczkę w filiżance!

Szynka z glazurą pomarańczowo-klonową z airfryera
Przygotowana w airfryerze szynka z delikatnie słodką glazurą będzie aromatyczna i chrupiąca z wierzchu, a soczysta i miękka w środku. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowy obiad!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka adwokatowa
Babka adwokatowa to wykwintne ciasto, które zwykle wypieka się na specjalne okazje, np. Wielkanoc. To ciasto przyciąga uwagę nie tylko swoim wykwintnym smakiem, ale także eleganckim wyglądem. Przygotowując je w domowym zaciszu, możemy nadać mu jeszcze bardziej osobisty charakter, korzystając z własnoręcznie zrobionego ajerkoniaku lub skorzystać z doskonałego, sklepowego likieru Adwokat.

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to klasyczny, elegancki deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Wyróżnia się brakiem spodu, dzięki czemu cała uwaga skupia się na puszystej masie serowej, bogatej w aromat wanilii i cytrusów. Nasz przepis na sernik wiedeński sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie proste i przyjemne. Zrób go razem z nami!

Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli
Tym razem Karol kusi pyszną przekąską. Chipsy z buraka z musem z fasoli to idealny pomysł na domową imprezę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
Wybierz się w kulinarną podróż i przygotuj z nami pyszne pączki w stylu hiszpańskim z pomarańczowym lukrem.

Tortilla de patatas z warzywami
Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!

Tarta rabarbarowa
Rozsmakuj się w przepysznej tarcie rabarbarowej. Kruchy spód, aksamitna panna cotta z rabarbarem, a do tego wstążkowe dekoracje.