Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Potrawa, która czerpie z tradycji kuchni indyjskiej. Pełne przypraw i aromatów danie do przygotowania w kilka chwil!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLACHĘ 2
kawałki pergaminu kawałek folii spożywczej Rozgrzej piekarnik do temperatury 230-250°C (termoobieg) Salsa 2 papryki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230-250°C na 25-30 minut aż do zbrązowienia skórki.
UPIECZONĄ PAPRYKĘ PRZYKRYWAMY
kawałkiem folii spożywczej i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
KURCZAK W POMIDORACH
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i doprawiamy pieprzem i solą z obu stron. MIĘSO KROIMY WZDŁUŻ: na pół.
PRZEKROJONE NA PÓŁ
filety smażymy na patelni z dodatkiem oleju przez 5-7 minut aż do momentu uzyskania złotego koloru. PODSMAŻONE FILETY PRZEKŁADAMY: na talerz.
NA TĘ SAMĄ
patelnię, na której smażyliśmy filety, dajemy niewielką ilość oleju, czosnek pokrojony w plasterki oraz 2 cebule dymki pokrojone w kostkę, które posypujemy cukrem. ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD: patelnią.
DODAJEMY 1 ŁYŻECZKĘ
mielonego imbiru oraz 1 łyżeczkę curry. MIESZAMY.
SKŁADNIKI NA PATELNI
zalewamy pomidorami pelati, dodajemy ok.
1/2 SZKLANKI
wody.
DODAJEMY DROBNO POSIEKANĄ
ostrą papryczkę, 1 łyżkę miodu i sok z 1/2 limonki.
GOTUJEMY NA WOLNYM
ogniu minimum przez 10 minut.
NA KONIEC DO
sosu dodajemy startą skórkę z limonki, niewielką ilość soli, odrobinę miodu oraz niewielką ilość soku z limonki.
GOTUJEMY NA MAŁYM
ogniu. MIESZAMY.
GDYBY SOS ZBYT
szybko się zredukował, możemy dodać do niego niewielką ilość wody.
DO GOTOWEGO SOSU
wkładamy wcześniej przysmażone filety z kurczaka. GOTUJEMY MINIMUM PRZEZ: 5 minut.
PIECZONA KAPUSTA POKROJONĄ
w kostkę (2 x 2 cm) kapustę parzymy.
TAK PRZYGOTOWANĄ KAPUSTĘ
polewamy niewielką ilością oleju, rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
DOPRAWIAMY MIELONYM BIAŁYM
pieprzem, niewielką ilością soli oraz 1 ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki. POLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ: miodu.
KAPUSTĘ MIESZAMY, TAK
żeby całkowicie była pokryta przyprawami, następnie rozkładamy na całej powierzchni blachy.
BLACHĘ Z KAPUSTĄ
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-220°C.
KAPUSTĘ PIECZEMY NIE
dłużej niż 5 minut.
SALSA Z WYSTYGNIĘTYCH
papryk zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne.
OBRANE PAPRYKI KROIMY
w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 1 drobno posiekany ząbek czosnku, niewielką ilość posiekanej kolendry, niewielką ilość oleju, sól, pieprz, odrobinę miodu i soku z limonki.
NA KOŃCU DODAJEMY
posiekane orzechy pistacjowe. MIESZAMY.
UPIECZONĄ KAPUSTĘ WYJMUJEMY
z piekarnika.
POSYPUJEMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ
posiekanej kolendry, mieszamy.
JAK PODAWAĆ NA
talerz nakładamy sos, na sosie układamy 3 kawałki filetów, tworząc piramidę. DOOKOŁA UKŁADAMY UPIECZONĄ: kapustę.
NA SAMYM KOŃCU
wszystko skrapiamy niewielką ilością salsy.
FILETY DEKORUJEMY KILKOMA
gałązkami świeżej kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2694,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
673,5 kcal
Tłuszcz
34,1 g
Węglowodany
46,9 g
Błonnik
49,2 g
Białko
49,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!

Truskawkowo-ogórkowy lassi
Lassi nie musi być tylko z mango. Rozsmakuj się w orzeźwiającej wersji z truskawkami i ogórkiem.

Halloweenowe parówki w cieście francuskim
Ciastu francuskiemu możesz nadawać dowolne kształty! Poznaj przepis na parówki w cieście wyglądające jak zabawne mumie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane szaszłyki z kurczaka
Przekonaj się, jak soczyste mogą być szaszłyki z kurczaka. To zasługa cytryn i marynaty z białym winem.

Szakszuka z kaszą pęczak
Jesteś miłośnikiem szakszuki? Wypróbuj przepis Karola na szakszukę z kaszą pęczak. To idealny przepis na leniwe weekendowe śniadanie.

Frittata z boczkiem i młodą kapustą
Pełna posmaku wędzonki frittata z młodą kapustą, przygotowana na jednej patelni i zapiekana w piekarniku. Podana z nowalijkami będzie nie tylko pyszna, ale też wiosenna i świeża.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szakszuka z kaszą pęczak
Jesteś miłośnikiem szakszuki? Wypróbuj przepis Karola na szakszukę z kaszą pęczak. To idealny przepis na leniwe weekendowe śniadanie.

Wegetariańskie leczo z kurkami
Wykorzystaj świeże kurki i najlepsze sezonowe warzywa, by przygotować wegetariańskie leczo pełne kolorów i smaków lata!

Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
Puszyste ciasto, lekko kwaśne wiśnie i słodka kruszonka migdałowa to połączenie doskonałe dla każdego fana słodkości!