Krem ziemniaczany z kurkami • przepis • składniki • przygotowanie
Krem ziemniaczany, który dzięki dodatkowi kurek smakuje jak koniec lata. Prosty, pyszny, lekko rozgrzewający i wykorzystujący sezonowe produkty. Jednym słowem: idealny!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI
Do pojemnika miksującego wkładamy obraną cebulę i trzy ząbki czosnku. Składniki rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 5.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Do rozdrobnionych warzyw dodajemy masło, oliwę i umyte kurki. Całość podsmażamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 3 minuty / obroty 1.
GOTUJEMY ZUPĘ
Do pojemnika miksującego wkładamy obrane i pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki. Następnie zalewamy składniki wodą i doprawiamy papryką, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Zupę gotujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 15 minut / obroty 5. Na koniec do zupy dodajemy mleczko kokosowe i ponownie gotujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 3 minuty / obroty 5.
BLENDUJEMY I PODAJEMY ZUPĘ
Ugotowaną zupę blendujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / obroty 10. Gotowy krem przelewam do misek i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z groszkiem ptysiowym, grzankami, pietruszką lub podsmażonymi na maśle kurkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
526,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
131,7 kcal
Tłuszcz
5,2 g
Węglowodany
18,1 g
Błonnik
3,8 g
Białko
2,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babka ziemniaczana
Znana w wielu regionalnych kuchniach i idealna na sycący obiad dla całej rodziny! Sprawdź, jak smakuje babka ziemniaczana z naszego przepisu!

Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
Połączenie maślanych gofrów z sosem z limonki i karmelu to propozycja na pyszny deser w sam raz na letnie dni.

Sałatka z homara z arbuzem
Orzeźwiająca sałatka, którą można podać podczas letniego spotkania z przyjaciółmi.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Herbata śliwkowo-czekoladowa
Śliwka i czekolada – połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. A gdyby tak wykorzystać je w herbacie? Sprawdź, jak przygotować ten fantastyczny napój.

Sałatka caprese z nektarynek i łososia
Wypróbuj naszą wersję sałatki caprese z nektarynkami i łososiem. To połączenie smakuje wyśmienicie!

Jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim to niezwykle lubiana przystawka, którą zwykle przyrządza się na Wielkanoc. Delikatne jajka idealnie komponują się z wyrazistym, kremowym sosem. Sprawdź jak zrobić pyszne jajka, które staną się smaczną ozdobą twojego stołu nie tylko od święta!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
Spróbuj makaronu z dynią maślaną, szynką i aromatyczną szałwią! To danie w sam raz na chłodniejsze dni.

Smażona minisałata rzymska
Smażona minisałata rzymska z dodatkiem aromatycznego sosu na bazie jogurtu greckiego i prażonej, lekko ostrej ciecierzycy. Wypróbuj ten pyszny przepis na szybki wegetariański obiad!

Placuszki z kaszy manny
Puszyste, miękkie placuszki z kaszy manny nie tylko dostarczą Ci cennej energii na początek dnia, ale także zaskoczą swoim nietypowym smakiem. Dodatek banana w składzie czyni je jeszcze smaczniejszymi i szczególnie lubianymi przez dzieci! Przygotowanie tych placków nie zajmuje wiele czasu, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj nasz sposób na ten smakołyk!