Kokosowa zupa curry z marchewką • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE NA SUCHEJ
patelni prażymy wiórki kokosowe, aż przyrumienią się na brzegach.
ZDEJMUJEMY JE Z
patelni i studzimy.
W GARNKU O
grubym dnie podgrzewamy olej sezamowy.
WRZUCAMY POKROJONĄ CEBULĘ
, mieszamy, następnie dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz bardzo drobno posiekany imbir .
CAŁOŚĆ PODSMAŻAMY RAZEM
przez około 30 sekund, aż składniki nabiorą złotego koloru.
NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ
w talarki marchew , miód oraz pastę curry.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI PODSMAŻAMY,
mieszając od czasu do czasu przez około 7-10 minut.
DO PODSMAŻONYCH SKŁADNIKÓW
wlewamy bulion.
ZAGOTOWUJEMY, NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY
ogień i całość gotujemy jeszcze około 30 minut, aż marchew zmięknie.
GARNEK ZDEJMUJEMY Z
ognia, dodajemy mleczko kokosowe i uprażone wiórki, całość miksujemy na gładki krem.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
solą i pieprzem.
JAK PODAWAĆ ZUPĘ
przelewamy do miseczek i dekorujemy listkami natki pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1078,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
269,6 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
25,4 g
Błonnik
2,9 g
Białko
2,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Indyjska sól z przyprawami
Przygotuj uniwersalną przyprawę do dań indyjskich w swoim domu!

Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
Pikantne i soczyste szaszłyki z mielonego mięsa doskonale skomponują się z indyjską surówką z białej kapusty.

Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
Klasyczne crumble to idealny domowy deser dla łasuchów w każdym wieku. Wykorzystaj ulubione owoce, przygotuj kruszonkę i podaj coś pysznego na słodki podwieczorek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szaszłyki z krewetek w słodko-ostrej marynacie
W sezonie grillowym nie ma miejsca na nudę! Szczególnie wtedy, gdy na stole rządzą szaszłyki z krewetek w pysznej marynacie.

Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla
Potrawy z grilla także mogą być bardzo wyrafinowane. Dowód? Roladki z faszerowanego indyka.

Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka
Wok pozwala błyskawicznie przygotowywać potrawy. Przekonaj się, jak szybko powstanie azjatycki kurczak z warzywami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym
Marynowane w ziołach kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe podane z dipem z twarożku to gwarancja udanego grilla.

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Świeże ciasto drożdżowe, soczyste truskawki i zapach roznoszący się po całym domu. Oto ciasto, które znajduje się w ścisłej czołówce letnich deserów! Kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami, przywołując wspomnienie podskubywania gorącego ciasta, dopiero co wyjętego z piekarnika. Chcesz odtworzyć tamten smak w swoim domu? Przychodzimy z pomocą dzięki temu oto przepisowi.

Zapiekanka warzywna
Podsmażone warzywa w masie jajecznej, to sposób na prostą zapiekankę, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie!