Kasza gryczana z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Kasza gryczana z warzywami to rewelacyjny pomysł na pełnowartościowy, a jednocześnie lekki posiłek. W naszym przepisie łączymy delikatnie orzechowy smak kaszy z chrupiącą marchewką, intensywnym jarmużem i innymi pysznymi dodatkami, które sprawiają, że danie zachwyca bogactwem smaków. Zrób kaszę gryczaną z warzywami z naszego przepisu i daj się porwać jej smakowi!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę płuczemy pod bieżąca wodą, a następnie przekładamy do rondla. Gotujemy przez 15 minut z ½ łyżeczki soli pod przykryciem. Po ugotowaniu lekko ją studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Marchew obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i 3 łyżki oliwy. Podsmażamy przez 8 minut, mieszając co jakiś czas. Pod koniec smażenia dodajemy zioła prowansalskie.
PRZYGOTOWUJEMY JARMUŻ
Jarmuż myjemy i osuszamy. Drobno go siekamy i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez chwilę, aby zmiękł.
DODAJEMY KASZĘ
Na patelnię wrzucamy kaszę. Mieszamy.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Doprawiamy kaszę i warzywa chili oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodajemy pieprz, resztę soli oraz drobno posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy i ściągamy z kuchenki. Tak przygotowana kasza jest gotowa do jedzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
864,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
288,1 kcal
Tłuszcz
11,8 g
Węglowodany
39,6 g
Błonnik
7,6 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karpatka fit
Dla Kingi Paruzel nie ma rzeczy niemożliwych! Nawet karpatkę przygotuje w wersji odchudzonej z kremem na bazie kaszy jaglanej.

Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
Gęsty warzywny krem we francuskiej interpretacji! Sycąca zupa, która smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Tarta tatin z morelami
Poznaj nową odsłonę tarty Tatin – z karmelowym nadzieniem i morelami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
Myślisz, że dania z owocami morza są trudne do wykonania? W takim razie wypróbuj bardzo prosty przepis na owoce morza w cieście z aromatycznym dipem pesto i chrupiącymi frytkami z ziemniaków!

Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
Błyskawiczna w przygotowaniu pizza z wyjątkowymi dodatkami we włoskim stylu. Przygotuj proste i pyszne pesto pistacjowe i poznaj smak pizzy pistacjowej ze świeżą burratą.

Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Batatowe frytki Kamyka
Gdy meczowe emocje sięgają zenitu, nie można zapomnieć o przekąskach! Batatowe frytki Kamyka to patent na sycące danie w stylu kuchni Ameryki Łacińskiej. Z pewnością podbije Twoje kubki smakowe!

Peperonata
Peperonata to przepis na ułatwienie planowania posiłków! Jest tak uniwersalna, że sprawdzi się w roli śniadania, będzie świetnym dodatkiem do makaronu lub do pieczywa, a także pyszną przystawką!

Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!