Kalafior w jogurtowym sosie curry • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczne danie inspirowane kuchnią w stylu indyjskim, czyli kalafior w sosie jogurtowym. Sprawdź, jak prosto można przygotować to pyszne danie w kremowym sosie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Papryczkę chili i czosnek kroimy na cienkie plastry. Szalotkę siekamy w drobną kostkę. Kalafior dzielimy na malutkie różyczki.
PODSMAŻAMY KALAFIORA
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, przekładamy na nią kalafiora i doprawiamy go odrobiną soli i pieprzu. Smażymy, aż będzie lekko zarumieniony i chrupiący. Gotowego kalafiora zdejmujemy z patelni.
PODSMAŻAMY PRZYPRAWY
Na tę samą patelnię dolewamy jeszcze 1 łyżkę oleju, dodajemy przyprawy, czosnek i szalotkę i na niewielkim ogniu delikatnie podgrzewamy. Następnie wlewamy 2 łyżki śmietanki i podobną ilość wody. Całość podgrzewamy, aż płyn zredukuje się niemal do pasty.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wyłączamy gaz pod patelnią, dodajemy miód, skórkę otartą z limonki i dokładnie mieszamy. Następnie przyprawy łączymy z jogurtem i sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy sos i usmażonego kalafiora. Całość ozdabiamy chili, listkami kolendry i orzechami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
795,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
397,9 kcal
Tłuszcz
20,7 g
Węglowodany
45,2 g
Błonnik
10,9 g
Białko
16,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
Zobacz, jak przygotować ryż na słodko. Z dodatkiem kardamonu i z sałatką z mango oraz truskawek.

Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
Doskonały sposób, by zaskoczyć gości na przyjęciu przy grillu – efektowne szaszłyki z cukinii oraz polędwiczek wieprzowych z szałwią.

Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
Wypróbuj przepis na deser z oryginalnym połączeniem czekolady, boczku i curry.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Komosianka na słodko
Wypróbuj świetną wariację na temat owsianki, gdzie owies zastępujemy komosą ryżową. Szybkie i oryginalne śniadanie, które samo się gotuje!

Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
Myślisz, że dania z owocami morza są trudne do wykonania? W takim razie wypróbuj bardzo prosty przepis na owoce morza w cieście z aromatycznym dipem pesto i chrupiącymi frytkami z ziemniaków!

Truskawkowe tiramisu
Truskawkowe tiramisu, czyli przepyszny deser inspirowany tradycyjną, słodką, włoską przekąską. Przygotuj go i ciesz się smakiem świeżych truskawek w wyjątkowej odsłonie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasta z ciecierzycy na kanapki do lunchboxa
Świetnie zbilansowany lunch, który da energię na drugą połowę dnia dzieciom i dorosłym! Sprawdź, jak szybko przygotować te pełnowartościowe i pyszne przekąski.

Mus szarlotkowy
Zamknij smak słodkich jabłek w słoikach i zachowaj go na zimę. Przygotuj własny mus szarlotkowy.

Śniadaniowy bowl z kaszą
Kinga Paruzel zdradza swój przepis na udane śniadanie - kasza, pieczone warzywa, jajka i olej z awokado! Wypróbuj!