Jogurt z miodem i sałatką z moreli • przepis • składniki • przygotowanie
Z jogurtu również możesz przygotować słodki deser! W połączeniu z owocami, bakaliami i miodem smakuje doskonale!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DODAJEMY MIÓD DO JOGURTU
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyjmujemy nasiona. Mieszamy z jogurtem i 50 g miodu. Wstawiamy do lodówki.
PRAŻYMY MIGDAŁY
Migdały zalewamy na chwilę wrzątkiem. Po odcedzeniu obieramy z brązowej skórki i osuszamy, a następnie grubo siekamy. Lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Studzimy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI MORELOWEJ
Morele odcedzamy i pozostawiamy do osączenia, zbierając przy tym trochę soku. Kroimy w plasterki. Rodzynki siekamy i mieszamy ze skórką otartą z cytryny, 2-3 łyżeczkami soku z cytryny, 4 łyżkami zebranego soku z moreli i migdałami. Mieszamy z plasterkami moreli i przekładamy do czterech salaterek. Dodajemy jogurt i skrapiamy pozostałym miodem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1123,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
280,8 kcal
Tłuszcz
6,1 g
Węglowodany
44,7 g
Błonnik
16,3 g
Białko
16,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka szopska
Sałatka szopska to potrawa pochodząca z kuchni bułgarskiej, wymyślona na potrzeby turystyki, która zachwyca swoim prostym, wyrazistym smakiem oraz kolorowym wyglądem. Świeży pomidor, podpieczona papryka, zielony ogórek, czerwona cebula i słony ser tworzą kompozycję, która świetnie sprawdzi się zarówno jako lekka przekąska, jak i letni obiad. Odkryj wraz z nami jak zrobić tę pyszną sałatkę!

Sałatka z kaszą bulgur
Fantastyczna propozycja lunchu do pracy lub sałatki na imprezę: pożywna i pyszna dzięki kaszy bulgur. W sezonie wykorzystaj do jej przygotowania świeżą fasolkę szparagową, a zimą użyj mrożonej. Będzie pysznie!

Sałatka z grillowanym kurczakiem MCS
Pełna smaków, chrupiąca sałatka z grillowanym kurczakiem w marynacie BBQ może stać się Twoim nowym ulubionym daniem. Rozsmakuj się w smakach inspirowanych kuchnią TEX-MEX.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lubelski napój żniwny z rabarbaru
Na coraz cieplejsze dni przygotuj orzeźwiający napój żniwny z rabarbaru i mięty! Tę prostą recepturę kuchni lubelskiej zawsze warto mieć pod ręką latem.

Pieczony naleśnik z gruszkami i kardamonem
Efektowny i aromatyczny pieczony naleśnik inspirowany kuchnią skandynawską. Delikatne ciasto w połączeniu z karmelizowanymi gruszkami i nutą kardamonu to idealny pomysł na śniadanie, deser lub podwieczorek.

Pesto z liści rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki to niezwykle interesująca wariacja na temat klasycznego, zielonego pesto. Delikatne liście rzodkiewki świetnie komponują się z oliwą, parmezanem oraz orzeszkami nerkowca. Pesto zrobione z liści rzodkiewki to doskonały przykład na kreatywność współczesnych szefów kuchni, którzy gotują w duchu zero waste. Poznaj prosty przepis na aromatyczne pesto z liści rzodkiewki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka
Szukasz pomysłu na przepyszny obiad, który jednocześnie będzie sycący i pełen protein? Już nie musisz! Przygotuj pulpeciki z indyka z dodatkiem makaronu z czerwonej soczewicy i świeżych warzyw.

Klopsy z dorsza w zalewie octowej
Na spływ kajakowy, na camping, na dłuższą wyprawę – klopsy rybne w zalewie octowej świetnie sprawdzą się w roli prowiantu na drogę! Sprawdź, jak je przygotować według przepisu Karola!

Słodki bufet Pawła Małeckiego
Nowy Rok i nowe pomysły na oczarowanie swoich gości. Tym razem niezwykły, słodki bufet i chrusty o nietypowym kształcie.