Jajka faszerowane z szynką • przepis • składniki • przygotowanie
Rzeżucha to doskonały dodatek do wiosennych potraw! A z jajkami, szynką i serkiem śmietankowym smakuje wyśmienicie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY JAJKA
Jajka gotujemy na twardo we wrzącej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy i obieramy.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Jajka kroimy wzdłuż na pół i ostrożnie wyjmujemy z nich żółtka. Żółtka drobno rozgniatamy widelcem i mieszamy z serkiem śmietankowym. 2/3 rzeżuchy odcinamy i dodajemy do masy, doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę drobno kroimy, dodajemy do masy i mieszamy. Tak przygotowane nadzienie dzielimy na 12 porcji.
FASZERUJEMY JAJKA
Z każdej porcji formujemy rękoma kulkę i umieszczamy w jednej połówce jajka. Dekorujemy pozostałą rzeżuchą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
821,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
205,3 kcal
Tłuszcz
15,5 g
Węglowodany
2,2 g
Błonnik
13,9 g
Białko
13,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą
Zupa brokułowa nabiera nowego charakteru dzięki słodkim gruszkom i gorgonzoli! Do tego chrupiące grzanki – i wyśmienite danie gotowe.

Ciasto tulipan
Efektowne i od lat zdobywające uznanie gości. Ciasto tulipan warto przygotować na szczególną okazję, na przykład na sylwestra. Z przepisem Pawła na pewno Ci się uda!

Szparagi na 3 sposoby
Kinga prezentuje trzy pomysły na szparagi – szparagi z burratą, krem ze szparagów i szybką zapiekankę. Który przepis wybierzesz?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym
Polędwiczki przygotowane w niebanalny sposób - w pikanym sosie, z orzechami i miodem. Zachwycisz swoich gości!

Bento - przepis na japońskie śniadanie
Poszukujesz czegoś innego niż tradycyjne, dobrze znane śniadania, takie jak kanapki czy owsianka? A może po prostu nie lubisz rutyny i wolisz wprowadzać do swojego dnia różnorodność od samego poranka? W takim przypadku z pewnością przypadnie Ci do gustu wyjątkowe, japońskie śniadanie – bento! Brzmi egzotycznie? Dzięki naszemu przepisowi przyrządzisz ten posiłek we własnym domu w krótkim czasie!

Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek
Wystarczy niecała godzina, by ze świeżego łososia wyczarować przepyszne danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cynamonowe tosty z chałki
Jak podarować drugie, słodkie życie wyschniętej chałce? Wystarczy usmażyć ją na maśle, udekorować karmelizowanymi owocami i posypać pistacjami!

Precel z łososiem
Precel z łososiem i blanszowanym szpinakiem to świetny pomysł na smakowity początek i koniec dnia. Wystarczy 5 minut i gotowe!

Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
Znasz przepis na tartę Tatin? Tym razem Kinga przygotowała ją w wersji wytrawnej – z szalotkami i serem pleśniowym. Spróbuj tego połączenia!