Jadalny prezent: chlebek owsiany w słoiku • przepis • składniki • przygotowanie
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pysznego owsianego chlebka zamknięte w jednym ozdobnym słoiczku. Obdaruj kogoś tym wyjątkowym podarunkiem, idealnym na święta Bożego Narodzenia!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
słoik o pojemności 1 l ozdobne etykiety z przepisem piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C keksówkę drewniany patyczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
CHLEBEK OWSIANY – PREZENT Do słoika wsypujemy warstwowo: mąkę, płatki owsiane, cukier trzcinowy, cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, sól.
NA WIERZCHU UKŁADAMY
orzechy i pokruszoną czekoladę.
OZDOBNĄ ETYKIETĘ DO
słoika z owsianym chlebkiem na prezent pobierzesz TUTAJ.
CHLEBEK OWSIANY –
PIECZENIE Zawartość słoika przekładamy do miski.
DO DRUGIEJ MISKI
wlewamy kefir lub maślankę, wbijamy jajka i dodajemy oliwę – mieszamy.
ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ OBU
misek, mieszając.
CIASTO PRZEKŁADAMY DO
keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do temp.
180°C NA
ok. 40-45 MINUT.
CZY CHLEBEK JEST
już upieczony, sprawdzamy za pomocą patyczka – wbity w ciasto musi być suchy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3045,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
380,7 kcal
Tłuszcz
16,9 g
Węglowodany
49,1 g
Błonnik
2,7 g
Białko
11 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczona ryba z pikantnymi warzywami
Do pieczonej ryby warto wykorzystać młode warzywa! Świeże wiosenne danie według pomysłu Karola Okrasy.

Biszkopt z białek
Bielutki biszkopt dla tych, którzy lubią być bardziej fit, czyli biszkopt z białek! To świetny pomysł na bazę lżejszego tortu, który nadal będzie świetnie smakował.

Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto
Szukasz pomysłów na obiad, który trafi w gusta całej rodziny? Dłużej nie musisz! Sprawdź najnowszy przepis Kingi na szybką w przygotowaniu i pełną warzyw zapiekankę z dodatkiem aromatycznego sera cheddar i zielonego pesto.

3 sposoby na omlet
Omlet na słodko w stylu azjatyckim oraz z łososiem i awokado – wypróbuj wszystkie trzy przepisy na udany początek dnia!

Kanapka z jajecznicą - egg drop sandwich
Wypełniona delikatną i puszystą jajecznicą kanapka, która zdobyła niezwykłą popularność w ostatnich miesiącach. Spróbuj tego pysznego śniadania z dodatkiem awokado, szpinaku i szynki z indyka i ciesz się wyjątkowym smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
Pyszne domowe bułeczki drożdżowe nadziewane powidłami śliwkowymi, czyli pampuchy! To klasyczne danie podane z sosem waniliowym i masłem makowym na pewno zagości na stałe w niejednej kuchni.

Drożdżówki z budyniem
Drożdżówki z budyniem, których smak i zapach to prawdziwa poezja. Klasyczne połączenie aromatycznego ciasta drożdżowego z kremowym nadzieniem budyniowym czyni je jednym z najbardziej lubianych domowych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo można stworzyć te smakołyki w zaciszu własnej kuchni i już teraz sprawdź nasz przepis na pulchniutkie, pachnące drożdżówki z budyniem!

Makaron z pikantnymi brokułami
Prosty pomysł na włoski obiad! Penne z przyrządzonymi na ostro brokułami i ser feta to gwarancja wyrazistego smaku.