Jadalne prezenty: chlebek, gorąca czekolada i granola • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj jadalne świąteczne prezenty dla najbliższych! Zainspiruj się przepisami Kingi Paruzel!

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
CHLEBEK OWSIANY POTRZEBUJEMY
słoik o pojemności 1 l ozdobnych etykiet z przepisem CHLEBEK OWSIANY – PREZENT Do słoika wsypujemy warstwowo: mąkę, płatki owsiane, cukier trzcinowy, cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, sól.
NA WIERZCHU UKŁADAMY
orzechy i pokruszoną czekoladę.
CHLEBEK OWSIANY –
PIECZENIE Zawartość słoika przekładamy do miski.
DO DRUGIEJ MISKI
wlewamy kefir lub maślankę, wbijamy jajka i dodajemy oliwę – mieszamy.
ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ OBU
misek, mieszając.
CIASTO PRZEKŁADAMY DO
keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do temp.
180°C NA
ok. 40-45 MINUT.
CZY CHLEBEK JEST
już upieczony, sprawdzamy za pomocą patyczka – wbity w ciasto musi być suchy.
GORĄCA CZEKOLADA POTRZEBUJEMY
słoik o pojemności 500 ml ozdobnych etykiet z przepisem GORĄCA CZEKOLADA – PREZENT Do słoika wsypujemy cukier puder, gorzkie kakao, pokruszoną gorzką czekoladę i pianki.
GORĄCA CZEKOLADA –
PRZYGOTOWANIE Zagotowujemy w garnku mleko lub wodę. ZAWARTOŚĆ SŁOIKA: mieszamy.
DO GOTUJĄCEGO SIĘ
płynu dodajemy połowę mieszanki.
MIESZAMY NA MAŁYM
ogniu przez 1 minutę.
PRZELEWAMY DO KUBKA
i dekorujemy piankami marshmallows.
ŚWIĄTECZNA GRANOLA POTRZEBUJEMY
3 słoiki o pojemności 500 ml lub 1 duży – o pojemności 1,5 l ozdobnych etykiet z przepisem PRZYGOTOWANIE Do dużej miski wrzucamy płatki owsiane, orzechy, wiórki kokosowe i siemię lniane. DOPRAWIAMY PRZYPRAWĄ PIERNIKOWĄ: i solą.
DODAJEMY SYROP KLONOWY,
oliwę i mus jabłkowy. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.
WYSYPUJEMY GRANOLĘ NA
blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do temp. 150°C.
PIECZEMY OK.
40-45 MINUT.
MIESZAMY CO 10
minut, aby wszystkie składniki równomiernie się zarumieniły.
DO WYSTUDZONEJ GRANOLI
dodajemy żurawiny, rodzynki i inne wybrane dodatki.
MIESZAMY I PRZEKŁADAMY
do słoików.
GRANOLĘ PODAJEMY Z
mlekiem lub jogurtem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3153,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
788,4 kcal
Tłuszcz
41,2 g
Węglowodany
107,1 g
Błonnik
15,5 g
Białko
15,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Paella z karkówką
Spróbuj paelli w nowym wydaniu – z karkówką i chrupiącymi warzywami!

Pikantny kurczak z przyprawami i ryżem basmati
Ten przepis jest tak prosty, że danie robi się niemal sam. Nie przegap więc okazji, by posmakować azjatyckiej potrawy z kurczaka.

Indyjskie chlebki chapatti
Te chlebki sprawdzą się na śniadanie oraz jako dodatek do dań jednogarnkowych!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smoothie z borówkami i brzoskwiniami
Kiedy temperatura za oknem wzrasta, z odsieczą przychodzi smoothie. Spróbuj miksu jogurtu z borówkami i brzoskwiniami.

Kawa po turecku z kardamonem
Parzona w tygielku słodka kawa, która stała się symbolem kuchni bliskowschodniej. Jeśli masz możliwość, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Owsianka czekoladowo-kokosowa
Śniadanie w formie owsianki według tego przepisu podbija serca i kubki smakowe. Ta bardzo kremowa propozycja stworzona na bazie mleczka kokosowego na stałe wpisze się do niejednego menu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos pieczarkowy
Pyszny i łatwy w przygotowaniu sos pieczarkowy to idealny dodatek do ryb i dań mięsnych. Sprawdź, jak go przygotować.

Zielony shake z bananem, szpinakiem i awokado
Owoce i warzywa łączą się w zielonym shake’u Pawła, by dostarczyć Ci wyjątkowych wrażeń smakowych. Przygotuj go na bazie napoju ryżowego i ciesz się pożywną przekąską w płynie o dowolnej porze dnia!

Pieczone frytki warzywne z dipem blue cheese
Czy wiesz, że z sera blue można przygotować doskonały dip? Podaj go z pieczonymi warzywnymi frytkami, by odkryć zupełnie nową odsłonę tej popularnej imprezowej przekąski.