Iberyjska sałatka z owocami morza • przepis • składniki • przygotowanie
Daria Ładocha zabiera Cię w podróż na Półwysep Iberyjski! Przygotuj razem z nią sałatkę ziemniaczaną w stylu iberyjskim z kalmarami, małżami i krewetkami.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Ziemniaki obieramy i kroimy w półplasterki, a cebulę – w pióra. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pokrojone w pierścienie kalmary oraz małże także gotujemy. Gdy małże się otworzą, oddzielamy je od skorupek.
PODSMAŻAMY OWOCE MORZA
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy krewetki. Dodajemy sok z cytryny i dorzucamy ugotowane kalmary oraz małże. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Do miski wlewamy oliwę z oliwek i sok z cytryny, po czym mieszamy je z posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz wykładamy ziemniaki i cebulę. Wokół umieszczamy podsmażone owoce morza. Całość polewamy dressingiem, a następnie oprószamy solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
952,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
317,6 kcal
Tłuszcz
8,2 g
Węglowodany
24,6 g
Błonnik
24,7 g
Białko
24,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placuszki bananowe z 4 składników
Błyskawiczny pomysł na śniadanie! Wypróbuj przepis na 4-składnikowe placki z przecierem bananowym, które zmienią Twoje podejście do szybkich i ciepłych posiłków o poranku!

Bazyliowy pstrąg z grilla
Delikatne mięso ryby podanej w całości, pachnące obłędnie świeżą bazylią to doskonały przepis na zdrowe danie z grilla.

Chleb w stylu portugalskim
Wyjątkowo miękki w środku i chrupiący na zewnątrz chleb w stylu portugalskim, nazywany też chlebem wodnym, świetny jako domowe pieczywo. Koniecznie spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śląska szpajza cytrynowa
Tradycyjny śląski deser w nieco lżejszej odsłonie? To musi być przepis Kingi! Przygotuj lekką, cytrynową piankę na bazie jajek i odkrywaj słodkie smaki regionalnej kuchni!

Ogórki w occie
Ogórki w occie, znane również jako ogórki konserwowe, to klasyczny przysmak, który cieszy się popularnością na całym świecie. Ta tradycyjna metoda konserwacji warzyw pozwala na zachowanie ich świeżości oraz chrupkości, nadając im przy tym wyjątkowego charakteru. Jak zrobić pyszne ogórki w occie? Sprawdź nasz przepis!

Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
Szaszłyki z karkówki to jeden z niekwestionowanych klasyków polskiego grillowania. Jednak dzięki kreatywności kulinarnej mistrza kuchni Karola Okrasy, ten popularny przysmak zyskuje zupełnie nowe oblicze. Marynata orzechowa, grillowane gruszki i aromatyczna sałatka z rukoli tworzą kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Królik z musztardą pieczony w rękawie
Przepis na delikatne i smaczne mięso królika – idealny przepis w menu dla dzieci!

Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej, które znaleźć można w dosłownie każdej restauracji serwującej kuchnię Indii. Aromatyczne przyprawy, kremowy sos pomidorowy i soczyste kawałki kurczaka tworzą danie pełne głębi. Poznaj nasz przepis!

Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
Lekka rolada z pysznym kremem z serka mascarpone i brzoskwiń – wypróbuj!