Humus z tahiną i płatkami chili • przepis • składniki • przygotowanie
To zdecydowanie najlepszy humus, jaki jadłeś. Raz zaproszony na stół będzie królował na nim już zawsze!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY CIECIERZYCĘ
Namoczoną wcześniej ciecierzycę opłukujemy dużą ilością wody na sitku. Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe i resztę sody. Gotujemy do miękkości (ok. 40-50 minut) na średnim ogniu, uważając, aby całość nie wykipiała. Co jakiś czas zbieramy białą pianę łyżką cedzakową.
DODAJEMY TAHINĘ I POZOSTAŁE SKŁADNIKI
2 łyżki ciecierzycy pozostawiamy do ozdobienia talerza. Resztę przekładamy do blendera. Dodajemy tahinę, sok z cytryny, obrane ząbki czosnku i sól. Blendujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Pod koniec blendowania dodajemy wodę, tak aby całość była gładka i jedwabista. Wszystko może potrwać ok. 15 minut.
PODAJEMY HUMUS
Humus przekładamy do miski. Dekorujemy płatkami chili, ciecierzycą i oliwą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1447,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
362 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
28,9 g
Błonnik
7,8 g
Białko
11,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
Pomysł na kurczaka w królewskim stylu - soczyste, drobiowe piersi w sosie borowikowo-serowym oraz złociste ziemniaki.

Fettuccine Alfredo – przepis na kultowy makaron
Fettuccine Alfredo to jedna z klasycznych włoskich past, którą charakteryzuje wyjątkowa lekkość i prostota. W skład tego dania wchodzą tylko trzy magiczne składniki: makaron, parmezan oraz masło. Chcesz poznać tajniki przygotowania tego słynnego dania? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis na to, jak je przyrządzić!

Sycylijska zupa z kurczakiem
Inspirowana prawdziwie południową kuchnią sycylijską zupa z kurczakiem, pomidorami i wieloma innymi warzywami. Skorzystaj z tego przepisu i sprawdź, jak smakuje jarzynowa we włoskim stylu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szyszki w kształcie dyni z ekspandowanych ziaren
Halloween może być… strasznie słodkie! Dynie z ekspandowanych nasion to powrót do przeszłości dla dorosłych i superfrajda – niezależnie do wieku! Przygotuj te dynie i zaskocz swoich gości!

Kluski serowe z chłodnikiem z melona
Przygotuj chłodnik w wersji owocowej – z melona i arbuza! Podany ze słodkimi kluskami serowymi smakuje wyśmienicie!

Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku z marchewką i truflowym pesto
Kremowa, gęsta zupa z mieszanki warzyw, z dodatkiem truflowego pesto i czosnku, rozgrzeje i oczaruje smakiem każdego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Burgery z halloumi i sosem tzatziki
Czas na burgery w iście greckim stylu – z halloumi i aromatycznym sosem tzatziki. Dzięki grillowanej papryce, świeżym warzywom i mięciutkiej bułce mlecznej burgery zachwycają smakiem.

Pulled pork na 2 sposoby: faszerowane bataty i kanapki
Przygotuj pulled pork według przepisu Karola i wykorzystaj to wyjątkowe mięso do przygotowania dwóch pysznych potraw: faszerowanych batatów i kanapek w stylu amerykańskim!

Chipsy z warzyw
By zdrowo sobie pochrupać, przygotuj domowe, kolorowe chipsy z warzyw bez dodatku soli! Pieczone w oliwie i ziołach będą pyszną przekąską, której nikt się nie oprze!