Herbaciane paluszki • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwe w wykonaniu kruche ciasteczka z dodatkiem roztartej w moździerzu herbaty!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 35
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NOŻEM SIEKAMY SKŁADNIKI
Mąkę pszenną i cukier puder przesiewamy. Na deskę wysypujemy mąkę, cukier puder i mączkę migdałową. Dodajemy schłodzone masło, pokrojone w kostkę. Całość siekamy nożem. Herbatę oraz cukier waniliowy rozcieramy w moździerzu. Dodajemy połowę skórki otartej z pomarańczy i rozcieramy. Mieszankę dodajemy do mąki i siekamy.
HERBACIANE PALUSZKI UKŁADAMY NA BLASZCE
Dodajemy żółtka i siekamy do połączenia składników. Następnie ciasto zagniatamy (jeśli ciasto nie będzie się kleić, możemy dodać odrobinę zimnej wody). Z kawałków ciasta formujemy wałeczki o średnicy ok. 1,5 cm. Z góry lekko spłaszczamy, a następnie tniemy nożem ukośnie na kawałki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
PRZYGOTOWUJEMY CUKIER DO OBSYPANIA CIASTEK
W moździerzu rozcieramy herbatę z dwoma rodzajami cukru. Dodajemy drugą połowę skórki pomarańczowej i jeszcze chwilę rozdrabniamy. Mieszankę wysypujemy na płaski talerz. Wypieczone, jeszcze gorące paluszki obtaczamy w cukrowej posypce i odkładamy na bok do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2866 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
286,6 kcal
Tłuszcz
14,8 g
Węglowodany
32,9 g
Błonnik
5,4 g
Białko
5,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynata do kurczaka
Marynowanie kurczaka to doskonały sposób na nadanie mu konkretnego charakteru. Marynowane udka, podudzia, pierś czy skrzydełka to propozycja dla miłośników różnorodnych smaków i aromatów. Odkryj nasz przepis na najlepszą marynatę do kurczaka i pozwól sobie na odkrywanie nowych smaków już dziś!

Babka kawowa
Babka kawowa w wydaniu deluxe! Łatwy w wykonaniu przepis na świąteczne dni!

Krupnik z pomidorami
Klasyczny krupnik na żeberkach w nowej odsłonie – z dodatkiem pomidorów! Dzięki nim zyskuje bardziej wyrazisty, przyjemnie kwaskowy smak. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i zaskocz bliskich!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Curry z bakłażanem i brukselką
Orientalna nuta i warzywny skład – oto curry Darii! Zasmakuje wszystkim miłośnikom pożywnych dań z charakterem!

Paella z karkówką
Spróbuj paelli w nowym wydaniu – z karkówką i chrupiącymi warzywami!

Risotto z kurczakiem
właśnie tam powstało połączenie kremowego ryżu, soczystego kurczaka, wytrawnego wina,
🔥 O podobnym poziomie trudności

Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
Spróbuj kofty, czyli klopsików jagnięco-wołowych! Przyprawione kminem rzymskim, podane z dipem z sera koziego z nutą świeżej mięty!

Słodki dżem z pomidorów
Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.

Ciasto z porzeczkami i bezą
Lekkie ciasto, porzeczki i chrupiąca beza – to połączenie zachwyci zarówno fanów bezy, jak i ciast z owocami.