Gyros z chorizo w stylu iberyjskim • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiąca bagietka, pełen smaku gyros z udek kurczaka z dodatkiem chorizo, a do tego orzeźwiająca surówka z kapusty i marchewki. Przygotuj kanapkę idealną według Karola Okrasy.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY KURCZAKA
Udka kurczaka oczyszczamy z chrząstek. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron. Naczynie żeliwne rozgrzewamy i wlewamy olej. Smażymy udka od strony skóry pod przykryciem przez kilka minut. Następnie obracamy i smażymy już bez przykrycia.
PRZYGOTOWUJEMY PRZYPRAWY
Do moździerza dodajemy ziarna kolendry z cytryną i kumin. Rozcieramy.
PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Chorizo kroimy w cienkie plastry, a następnie w paseczki. Czosnek rozgniatamy i kroimy drobno. Cebulę kroimy w piórka.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI GYROSA
Kurczaka ściągamy z patelni i kroimy w plastry. Patelni nie myjemy. Na tłuszcz po smażeniu kurczaka dodajemy czosnek i cebulę. Włączamy ogień pod patelnią i szklimy warzywa, zbierając pozostałości ze smażenia kurczaka. Gdy cebula i czosnek odparują, dodajemy chorizo. Przygotowane wcześniej przyprawy (około 3-4 łyżek) dodajemy na patelnię. Smażymy przez chwilę razem. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy przez około minutę. Dodajemy kilka kropel sosu piri-piri.
PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę przekrawamy na pół i kroimy w cienkie paski. Kapustę i marchew dodajemy do miski. Polewamy oliwą. Doprawiamy pieprzem. Kolendrę siekamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do sosu pomidorowego dodajemy kilka kropli sosu piri-piri i mieszamy. Bagietkę przekrawamy na pół, ale nie rozcinając do końca. Podgrzewamy przez kilka minut w rozgrzanym piekarniku, aż będzie chrupiąca.
SKŁADAMY BAGIETKĘ
Bagietkę smarujemy od wewnątrz sosem. Wypełniamy mięsnym farszem. Na koniec dodajemy świeże warzywa. Skrapiamy sokiem z limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2651,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1325,9 kcal
Tłuszcz
75 g
Węglowodany
38,1 g
Błonnik
11,7 g
Białko
121,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Burger z cieciorki z dipem ananasowym
Daria Ładocha wie, jak miksować najróżniejsze smaki! Spróbuj burgera z cieciorki, kukurydzy i sera feta, z sosem słodko-kwaśnym na bazie ananasa, w pieczywie owsianym!

Jadalne prezenty: chlebek, gorąca czekolada i granola
Przygotuj jadalne świąteczne prezenty dla najbliższych! Zainspiruj się przepisami Kingi Paruzel!

Medaliony z wędzonego łososia na sałatce z marynowanych szparagów
Szybki pomysł na wykwintną kolację dla dwojga lub propozycja na eleganckie przyjęcie – łosoś w kompozycji ze szparagami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kuskus z żurawinami i pomarańczami
Tak przygotowany kuskus smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno! Sprawdzi się jako lunch do pracy lub dodatek do dań mięsnych.

Sałatka z chrupiącym kalmarami
Lekka sałatka ze świeżym dressingiem i dodatkiem chrupiących smażonych kalmarów. Przygotuj ją w domu i sprawdź, jak dobrze smakuje!

Crostini z szynką i melonem
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżowe bułeczki dyniowe
Dzień najlepiej zacząć od własnoręcznie przygotowanych bułeczek dyniowych. Paweł Małecki pokaże Ci, jak je przygotować!

Soczysty łosoś z sosem z rukoli
Kasza, sos, gruszki i pieczona w niskiej temperaturze ryba to intrygujące, a zarazem zdrowe i lekkie połączenie smaków.

Przekąski sylwestrowe
Zbliża się Sylwester, a Tobie marzą się oryginalne przekąski? Wypróbuj przepisy na prosty, ale efektowny poczęstunek.