Gulasz z jelenia • przepis • składniki • przygotowanie
Jak przygotować mięso jelenia? Wypróbuj przepis Okrasy na gulasz z pysznym purée!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO DO MARYNOWANIA
Oczyszczone z błon i żył mięso z udźca jelenia kroimy na duże kawałki. Doprawiamy je solą i pieprzem, posiekanymi gałązkami świeżego tymianku, plastrami dwóch ząbków czosnku, polewamy olejem. Przekładamy do miski. Polewamy octem balsamicznym i zalewamy piwem. Odstawiamy na 3 dni do lodówki.
PRZESMAŻAMY MIĘSO
Mięso osuszamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy solą i pieprzem. Marynatę odstawiamy na bok. Mięso z każdej strony obsmażamy na rozgrzanym oleju na mocno brązowy kolor. Najlepiej robić to partiami, aby mięso się smażyło, a nie dusiło.
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE
Ziemniaka w mundurku z dodatkiem soli pieczemy w piekarniku, aż będzie miękki w środku. Selera obranego ze skóry i pokrojonego na kawałki gotujemy do miękkości na parze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3994,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
665,7 kcal
Tłuszcz
30,9 g
Węglowodany
50,7 g
Błonnik
38,4 g
Białko
38,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz wieprzowy z łopatki
Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.

Gulasz węgierski
Wołowina, warzywa i odrobina cierpliwości – to sprawdzony przepis na doskonały gulasz!

Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami
Łatwe do przygotowania, ale wyrafinowane w smaku danie. Wypróbuj przepis na potrawkę z wieprzowiny w aromatycznym sosie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta „Malinowa chmurka”
Ciasto kruche z malinową galaretką, masą serową i bezą? Dzięki przepisowi Pawła wszystko jest możliwe!

Minitorciki czekoladowo-migdałowe
Zarówno na wyjątkową okazję, jak i bez okazji – minitorciki z musem czekoladowym i amaretto!

Gulasz z jagnięciny z kopytkami
Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Calzone orkiszowe
Calzone, to nic innego, jak duży pieróg z ciasta drożdżowego – tutaj w wersji z mąki orkiszowej z nadzieniem grzybowym!

Miodowe sezamki ze słonecznikiem
Niemal wszystkie ulubione słodkości, możesz przygotować w domu. Jeśli uwielbiasz miodowe sezamki – spróbuj tych z przepisu Pawła Małeckiego.

Naked cake z gofrów orzechowych
Szukasz pomysłu na szybki tort? Zajrzyj do przepisu Pawła Małeckiego na tort z gofrów orzechowych, z dodatkiem bitej śmietany i owoców.