Grzybki • przepis • składniki • przygotowanie
Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASŁO
ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
DODAJEMY MĄKĘ, ŚMIETANĘ
i wyrabiamy ciasto.
DZIELIMY NA PÓŁ,
do jednej części dodajemy kakao.
CHŁODZIMY CAŁOŚĆ W
lodówce około 1,5 godziny.
ROZWAŁKOWUJEMY DWIE CZĘŚCI
ciasta.
Z MASY KAKAOWEJ
wycinamy krążki i nakładamy je na zewnętrzną stronę foremek do wypiekania babeczek.
Z MASY O
jasnym kolorze wycinamy krążki o średnicy foremki, na którą nakładaliśmy ciemne elementy.
W KRĄŻKACH WYCINAMY
małe otworki o średnicy 1 cm.
Z NIEWIELKIEJ ILOŚCI
białego ciasta robimy wałeczek grubości 1 cm i tniemy go na równe części o długości 3-4 cm.
KAŻDĄ NÓŻKĘ ZANURZAMY
z jednej strony w białku i maku.
WSZYSTKIE ELEMENTY PIECZEMY
około 15 minut w temperaturze 180°C (na złoty kolor).
CZEKOLADĘ I MASŁO
rozpuszczamy w rondelku (staramy się mocno nie podgrzewać).
SMARUJEMY POLEWĄ GÓRNĄ
powierzchnię czekoladowych krążków.
JAJKA Z CUKREM
ubijamy na parze, do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
CAŁY CZAS ENERGICZNIE
mieszając, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy krem do zgęstnienia.
DODAJEMY MASŁO, ZDEJMUJEMY
z ognia i mieszamy do rozpuszczenia masła.
STUDZIMY I CHŁODZIMY
w lodówce (gotowy krem można umieścić w słoiczku i przechowywać go 7-10 dni).
WYPIECZONE ELEMENTY GRZYBKÓW
składamy w odpowiedniej kolejności: Kapelusze z ciemnego ciasta od wewnątrz smarujemy kremem cytrynowym i przyklejamy do kremu krążki z białego ciasta.
W WYCIĘTY OTWOREK
w białym krążku wkładamy wałeczek ciasta tak, aby koniec obtoczony w maku stanowił spód nóżki.
NA KONIEC, TRZYMAJĄC
grzybek za nóżkę, delikatnie maczamy kapelusz w polewie czekoladowej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6563,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
547 kcal
Tłuszcz
31,2 g
Węglowodany
58,2 g
Błonnik
0,1 g
Białko
8,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klasyczna zupa ogórkowa
Tak smaczna jak u mamy i przygotowana z kilku prostych składników! Klasyczna zupa ogórkowa Karola przypomni Wam smaki dzieciństwa i sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.

Chleb bezglutenowy z samych ziaren
Wypróbuj przepis Kingi na wegański i bezglutenowy chleb z samych ziaren!

Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka idealnie wpisze się w Twój jadłospis.

Podudzia indyka z marchewką
Indyk i marchew to doskonała podstawa do prostego pieczonego dania, które przypadnie do gustu każdemu.

Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
Jak zrobić pyszne gryczane kotlety? Sprawdź przepis!

Mazurek z masłem orzechowym
Mazurek to nieodłączny element polskiej tradycji cukierniczej, który chętnie wypiekany jest na Wielkanoc. Dziś tradycyjne mazurki przygotowuje się także w bardziej współczesny sposób, używając do tego niecodziennych dodatków takich jak masło orzechowe. Jak przygotować mazurek z jego udziałem? Poznaj nasz przepis!

Risotto z bobem i wędzonym kurczakiem
Kremowe i aromatyczne risotto z jednym najbardziej wyczekiwanych warzyw sezonowych – bobem. To pomysł na pyszny obiad, który dzięki dodatkowi cytryny i wędzonego kurczaka tylko zyskuje na smaku.