Mazurek czekoladowy • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto czekoladowe bez mąki, gęsty krem, dżem i bakalie. Smakowita wariacja na temat tradycyjnego deseru wielkanocnego.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE W GARNKU
rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady – całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady.
BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywną pianę (żółtka odstawiamy), podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier.
DO UBITEJ PIANY
dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem.
CAŁOŚĆ BARDZO DELIKATNIE
mieszamy.
NA BLASZCE WYŁOŻONEJ
papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
180°C przez 10-12 minut, następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
CIASTO WYJMUJEMY Z
blachy i kładziemy na desce.
ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY Z
miodem.
DO ŚMIETANKI WRZUCAMY
pokruszoną czekoladę, po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
MIESZAJĄC, DODAJEMY MIĘKKIE
masło.
MOŻEMY DODAĆ 20
ml whisky lub likieru.
MASĘ PRZELEWAMY DO
miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła.
UPIECZONE CIASTO DZIELIMY
na 4 równe części.
PIERWSZĄ CZĘŚĆ DELIKATNIE
smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
WARSTWĘ Z DŻEMEM
przykrywamy kolejną częścią ciasta i delikatnie smarujemy ją ganaszem czekoladowym, układamy kolejną część ciasta, smarujemy ją ganaszem i przykrywamy ostatnią częścią ciasta.
MAZUREK WSTAWIAMY DO
lodówki na mniej więcej 30 minut.
ODROBINĘ GANASZU ZOSTAWIAMY
do dekoracji, resztę podgrzewamy w mikrofalówce w celu uzyskania konsystencji polewy.
ROZPUSZCZONY GANASZ
mieszamy.
SCHŁODZONE CIASTO OBLEWAMY
podgrzanym ganaszem.
NASTĘPNIE CIASTO DEKORUJEMY
rozetkami za pomocą papierowego kornetu z ganaszem czekoladowym.
NA MAZURKU UKŁADAMY
dekorację z suszonych i kandyzowanych owoców, pistacji i migdałów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5054,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
421,2 kcal
Tłuszcz
26,1 g
Węglowodany
36,7 g
Błonnik
7,2 g
Białko
7,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)
Soczysty kurczak z pieczonymi warzywami będzie doskonałym pomysłem na rodzinny obiad!

Sos barbecue - przepis na domowy sos
Sos barbecue to doskonały dodatek do dań z grilla, mięs i kanapek. Przygotuj go w wersji domowej, wykorzystując sekretny składnik i przepis Karola Okrasy!

Babeczki cytrynowe
Jeśli lubisz intensywny, cytrusowy smak i puszyste wypieki, te wilgotne babeczki cytrynowe są dla Ciebie! Delikatne, aromatyczne i mocno cytrusowe — idealne do popołudniowej kawy. Upiecz je wraz z nami, a na pewno wrócisz do tego przepisu nie raz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
Nie znasz jeszcze ciasta filo? W takim razie poznaj je, przygotowując tę prostą i bardzo smaczną zapiekankę z warzywami, serami i miętą! To idealna propozycja na obiad lub kolację!

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.

Zupa ryżowa
Zupa ryżowa z kurczakiem to idealne danie dla tych, którzy poszukują lekkiej i delikatnej potrawy. Jej subtelny smak i łatwo przyswajalne składniki sprawiają, że jest doskonałym wyborem dla osób na diecie oraz tych, które preferują lekką kuchnię. Delikatne mięso z kurczaka i lekkość ryżu tworzą harmonijną kompozycję, która nie obciąża żołądka. Odkryjcie, jak łatwo można ją zrobić!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tajine z kurczaka z figami
Pyszny pomysł na filety z piersi kurczaka – pożywne danie obiadowe wzbogacone o słodki smak fig, migdałów i rodzynek.

Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!

Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
Oryginalny pomysł na obiad: smakowite pierożki kryjące w swym wnętrzu oryginalny farsz na bazie tuńczyka i oliwek.