Granita herbaciana z marakują • przepis • składniki • przygotowanie
Granitę od sorbetu odróżnia grudkowata i mniej zbita konsystencja. Możesz ją podać w formie napoju bądź deseru.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAPARZAMY HERBATĘ Z PRZYPRAWAMI
Przyprawy tłuczemy grubo w moździerzu i dodajemy wraz z herbatą do dzbanka. Zalewamy 400 ml wrzącej wody i zostawiamy na 5 minut do zaparzenia. Przelewamy przez sito i mieszamy z cukrem. Herbatę studzimy.
MROZIMY NAPAR Z MARAKUJĄ
Marakuje kroimy na pół i łyżką wydrążamy miąższ. Przecieramy przez sito, zbierając przy tym sok. Dodajemy do schłodzonej herbaty i mieszamy, a następnie przelewamy do płytkiego naczynia. Granitę wstawiamy na 3 godziny do zamrażarki, mieszając po upływie pierwszej godziny co 30 minut widelcem, aby rozbić kryształki lodu.
PODAJEMY GRANITĘ
Gdy granita jest prawie całkowicie zamrożona, ale nadal można ją łatwo wymieszać, przekładamy ją do 4 małych szklanek do herbaty. Dekorujemy oberwanymi listkami melisy i podajemy natychmiast ze słomkami lub łyżkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
460 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
115 kcal
Tłuszcz
0,6 g
Węglowodany
25,5 g
Błonnik
3,1 g
Białko
3,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

„Wegeskrzydełka” z boczniaków – jak z fast foodu
Najbardziej chrupiące i najsmaczniejsze wegańskie „skrzydełka” przygotowane z boczniaków. Gwarantujemy, że mimo stosunkowo niewielkiego dodatku tłuszczu, jedząc je, poczujesz się, jak w restauracji fast food.

Kurczak po marokańsku
Przekonaj się, że nawet bez tradycyjnego tadżinu można przygotować prawdziwego kurczaka po marokańsku.

Tęczowy tort
Rainbow cake to tęczowy tort na wyjątkowe okazje. Wygląda spektakularnie! Przepis Pawła będzie doskonały na specjalną okazję!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schabowy z grilla i sałatka z ziemniaków
Schabowy z grilla? To możliwe! Wypróbuj przepis Karola na schabowego z grilla podanego z pyszną, ziemniaczaną sałatką.

Sałatka z kuskusem i warzywami
Szukasz orzeźwiającej sałatki, która będzie idealnym lunchem do pracy lub kolacją w ciepły wieczór? Oto ona! Przygotuj tę prostą sałatkę z perłowej kaszy kuskus i sprawdź, jak wspaniale smakuje.

Proziaki – przepis
Podkarpackie, malownicze regiony Polski, kryją w sobie bogactwo tradycji kulinarnych, które przetrwały wieki. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań są proziaki. Małe, smaczne placki przygotowywane z mąki, jajek, kwaśnego mleka i sody oczyszczonej cieszą podniebienia mieszkańców Podkarpacia oraz turystów poszukujących autentycznych doznań kulinarnych.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!

Faszerowana indyczka
Indyczka w nowoczesnym wydaniu pachnie limonką i tymiankiem! Poznaj świąteczny przepis Darii.

Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa, znana również jako zimne nóżki, zylc, meduza czy galart, to potrawa, którą znamy z rodzinnych uroczystości. Ta wyjątkowa przekąska potrafi zachwycić swoim smakiem i wyglądem. Galareta jest w naszej tradycji kulinarnej od wieków i przepisy na nią zmieniały się wraz z czasem. Jak dziś zrobić pyszną galaretę wieprzową? W tym artykule zdradzimy Ci, jak to zrobić!