Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis na sos maślany przyda Ci się nie tylko do pstrąga, ale też wielu innych ryb, a nawet szparagów. Warto spróbować!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ GŁĘBOKĄ PATELNIĘ,
blaszkę, ręcznik papierowy, 4 małe naczynia żaroodporne.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
180°C (termoobieg).
PRZYGOTOWANIE BAKŁAŻANY POKROJONE
w talarki o grubości ok.
1 CM UKŁADAMY
na desce i posypujemy odrobiną soli.
NA GŁĘBOKIEJ PATELNI
rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, na którym smażymy plastry bakłażana (posoloną stroną kładziemy je na patelnię).
JEŚLI PLASTRY PODCZAS
smażenia wchłoną cały tłuszcz, dodajemy więcej oleju rzepakowego.
PRZED PRZEWRÓCENIEM TALARKÓW
na drugą stronę, solimy je i odwracamy.
PO ICH PRZESMAŻENIU
z obu stron kładziemy je na blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym (ręcznik papierowy wchłonie nadmiar tłuszczu).
NA TEJ SAMEJ
patelni smażymy pomidory pokrojone w plastry o grubości ok.
1 CM, KTÓRE
posypujemy odrobiną soli z obu stron, podobnie jak w przypadku bakłażana.
PRZESMAŻONE POMIDORY UKŁADAMY
równomiernie na blaszce wyłożonej ręcznikiem papierowym.
LEKKO POKROJONĄ BAZYLIĘ
przekładamy do miski, dodajemy ser ricotta, starty na tarce o drobnych oczkach ser grana padano, 100 gramów śmietany oraz odrobinę świeżo mielonego pieprzu.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIKSUJEMY
przez chwilę, następnie dodajemy resztę śmietany (100 gramów) i dalej miksujemy.
NA DNIE 4
małych naczyń żaroodpornych układamy warstwę usmażonych plastrów bakłażana, następnie polewamy je warstwą sosu z bazylii, dalej układamy warstwę smażonych pomidorów.
GÓRĘ ZAPIEKANEK POLEWAMY
ponownie sosem z bazylii.
PIECZEMY W PIEKARNIKU
rozgrzanym do 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut.
WŁĄCZAMY OGIEŃ POD
małym garnkiem, do którego wrzucamy drobno posiekaną szalotkę, wlewamy białe wino i ocet spirytusowy.
GOTUJEMY, REDUKUJĄC AŻ
do uzyskania połowy zawartości płynu.
SOS ODSTAWIAMY DO
przestygnięcia.
Z PSTRĄGA ZDEJMUJEMY
łuski, zostawiamy skórę.
NA SKÓRZE ROBIMY
delikatne nacięcia.
KAŻDY FILET KROIMY
na pół, solimy oraz posypujemy pieprzem z obu stron.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
niewielką ilość oleju rzepakowego, następnie dodajemy mały kawałek masła.
KIEDY MASŁO SIĘ
rozpuści, na patelni układamy rybę skórą do góry, smażymy 1-2 minuty z każdej strony.
PATELNIĘ Z RYBĄ
przykrywamy pokrywką i odstawiamy.
GDY SOS LEKKO
przestygnie, dodajemy zimne masło z lodówki pokrojone w kostkę i za pomocą trzepaczki mieszamy aż do momentu, gdy masło całkowicie się rozpuści (nie gotujemy). DODAJEMY PIEPRZ I: sól.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
JAK PODAWAĆ SOS
wylewamy na środek talerza, przykrywamy go kawałkami ryby, rybę polewamy ponownie sosem z szalotkami.
DEKORUJEMY KOPERKIEM. ZAPIEKANKĘ DEKORUJEMY LISTKAMI
bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4321,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1080,3 kcal
Tłuszcz
84,1 g
Węglowodany
22,4 g
Błonnik
61,6 g
Białko
61,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lasagne ze szpinakiem i beszamelem
Spróbuj lasagne w innym wydaniu – z mintajem, szpinakiem i pomidorami koktajlowymi!

Ribollita: toskańska zupa fasolowa
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli ribollita inspirowana kuchnią toskańską, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej kuchni w stylu włoskim. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!

Lasagne z bakłażanem i cukinią
Wypróbuj przepis na wyjątkowe lasagne – z cukinią, bakłażanem i pysznym mięsem mielonym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami
Wykorzystaj wszystkie skarby jesieni. Przygotuj sałatkę z aromatycznymi kasztanami i słodką gruszką.

Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!

Jajeczne muffiny śniadaniowe
Pyszne, pełne protein i warzyw muffiny, które będą wspaniałym pomysłem na smaczne śniadanie. Przygotuj je i ciesz się tym prostym i sycącym posiłkiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cronuty
Połączenie croissanta i donuta, czyli cronut! Paweł pokaże Ci, jak przygotować ten popularny deser.

Tort czekoladowo-orzechowy
Oryginalny tort z pionowymi warstwami czekoladowego ciasta i gęstym orzechowym kremem. Robi wrażenie i smakuje wybornie!

Smażony seler z boczkiem i migdałami
Seler to nie tylko jeden ze składników warzywnego bulionu. Świetnie smakuje również smażony. Spróbuj połączenia z boczkiem i migdałami – na purée.