Faszerowane liście winogron • przepis • składniki • przygotowanie
Kuchnia arabska pełna jest przypraw i wyraźnych smaków! Spróbuj liści winogron faszerowanych ryżem z dodatkiem mięty, szafranu i rodzynek.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY RYŻ
Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy z orientalną mieszanką przypraw na gorącej oliwie przez 1 minutę aż do zeszklenia. Dodajemy ryż i smażymy na wolnym ogniu przez 1 minutę, mieszając. Dolewamy gorącą wodę, dodajemy szafran, orzeszki piniowe i rodzynki. Doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut, aż ryż spęcznieje, od czasu do czasu mieszając, a w razie potrzeby dolewając gorącej wody. Listki mięty obrywamy i siekamy, dodajemy do ryżu. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Lekko studzimy.
FASZERUJEMY LIŚCIE WINOGRON
Liście winogron dokładnie opłukujemy gorącą wodą, osuszamy, a łodygi usuwamy. W zależności od użytego rodzaju kiszone liście winogron mogą być bardzo słone. Dlatego przed faszerowaniem próbujemy kawałek i jeśli to konieczne, moczymy przez jakiś czas w wodzie. Na każdym dużym liściu (lub na dwóch mniejszych liściach ułożonych jeden na drugim) kładziemy porcję ryżu, brzegi zakładamy do góry, a następnie liść zwijamy. Roladki układamy jedną obok drugiej w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek. Dodajemy liść laurowy i dolewamy gorącego wywaru. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy z plasterkami cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1082 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
270,5 kcal
Tłuszcz
10 g
Węglowodany
42,6 g
Błonnik
5,3 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Meksykański hamburger
Drobiowy burger i pikantny jogurtowy sos ułożone między płatami chrupiącej tortilli. Łatwe, lekkie, pyszne!

Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!

Kurczak w sosie curry z mango
Aromatyczny, słodko-pikantny kurczak w sosie curry z mango. To świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią indyjską, które z łatwością przyrządzisz w domu. Sprawdź, jakie to pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką
Jak gotować metodą sous-vide? Prosty przepis Karola na delikatną pierś kurczaka podaną z maślaną marchewką pozwoli Ci odkryć nowy sposób na przygotowanie wartościowego i smacznego obiadu dla całej rodziny!

Ciasto czekoladowo-owsiane
Prosty w wykonaniu, smaczny placek na bazie płatków owsianych z dodatkiem czekolady deserowej i chrupiących orzechów.

Azjatyckie pączki z mango i kokosem
Wypróbuj przepis na niezwykłe w smaku pączki z mango i kokosem, inspirowane orientalną Azją!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chleb słonecznikowy z bakaliami
Marzysz o świeżo upieczonym chlebie, którego zapach wypełni cały dom? Przygotuj go sam, najlepiej wg przepisu Darii!

Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!

Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!