Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczny placek z ciecierzycy w stylu kuchni włoskiej, czyli farinata! Podana z cukinią, parmeńską szynką i salami będzie idealną przekąską na każde spotkanie ze znajomymi lub rodziną.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPRAŻAMY CIECIERZYCĘ
Ciecierzycę wysypujemy na blachę i podpiekamy w piekarniku przez ok. 10 minut. Podprażoną ciecierzycę odkładamy do całkowitego wystudzenia.
MIELEMY CIECIERZYCĘ NA MĄKĘ
Podprażoną i wystudzoną ciecierzycę przekładamy do misy termorobota MC Smart i bardzo drobno mielemy, używając funkcji turbo, aż będzie przypominała mąkę.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Gotową mąkę z ciecierzycy przesypujemy do płaskiej miseczki, dodajemy wodę i dokładnie łączymy ze sobą. Następnie ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na ok. 1 godzinę, aby napęczniało.
ŁĄCZYMY CIASTO Z DODATKAMI
Suszone pomidory bardzo drobno siekamy, pecorino romano ścieramy na tarce o drobnych oczkach, listki rozmarynu obrywamy z gałązek. Tak przygotowane składniki dodajemy do ciasta. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 5 łyżek oliwy i ponownie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY PATELNIĘ
Suchą patelnię mocno rozgrzewamy w piecu. Z papieru do pieczenia wycinamy koło większe od patelni, której będziemy używać. Następnie je gnieciemy, rozprostowujemy, przekładamy na patelnię i smarujemy dodatkową łyżką oliwy.
PIECZEMY FARINATĘ
Na patelnię wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto i pieczemy przez ok. 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ
Cukinię kroimy za pomocą obieraczki na bardzo cienkie plastry. Bazylię siekamy. Następnie cukinię mieszamy z łyżką oliwy i posiekaną bazylią.
PODAJEMY FARINATĘ
Ciasto zdejmujemy ostrożnie z patelni. Na upieczonej, gorącej farinacie układamy podzielony na mniejsze kawałki ser mascarpone z gorgonzolą. Szynkę parmeńską rwiemy na kawałki i również układamy na gotowym placku. Następnie całość dekorujemy plastrami salami i cukinią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1559 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
259,8 kcal
Tłuszcz
17,2 g
Węglowodany
19,2 g
Błonnik
8,1 g
Białko
10 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekośliwka
Czekośliwka, czyli czekoladowo-śliwkowa pasta kanapkowa, o której każdy marzył w dzieciństwie. Teraz możesz przygotować ją w domu, a dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to szybko i bez większego wysiłku.

Śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego
Pyszna, warzywna zupa pełna ziół. Rozsmakuj się w śródziemnomorskich aromatach!

Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
Proste składniki – złożony smak! Makaron w prawdziwie włoskim stylu z serem i pieprzem według przepisu Karola zachwyci najbardziej wymagających wielbicieli tej wspaniałej kuchni. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza rolls z burakami i fetą
A może tak podejść do pizzy w nieco bardziej nietypowy sposób? Proszę bardzo! Pizza rolls to danie idealne! Poczęstuj nim swoich gości, będą zachwyceni!

Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!

Piersi kurczaka zapiekane w sosie z jabłkiem i serem
Piersi kurczaka zapiekane w sosie z zaskakującym dodatkiem w postaci plastrów jabłka i miękkiego, francuskiego sera pavé. Spróbuj, jak smakuje to wyjątkowe danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Nuggetsy z halloumi
Delikatny i lekko słony ser w chrupiącej panierce, czyli pomysł na bezmięsne nuggetsy w greckim stylu. To pyszna przekąska, która mile zaskoczy gości podczas kolejnego spotkania.

Sos ranczerski
Sos ranczerski to dodatek, który pasuje niemal do wszystkiego — od sałatek, przez przekąski, aż po grillowane mięsa. Jego kremowa konsystencja i ziołowy aromat sprawiają, że trudno się mu oprzeć. Jeśli szukasz idealnego dodatku, który podkręci smak Twoich potraw, ten sos ranczerski na pewno spełni Twoje oczekiwania!

Ciasto skubaniec z agrestem
Wspomnienie dawnych lat w słodkiej odsłonie – ciasto skubaniec, nazywane też pleśniakiem, przeniesie Was w czasie do przeszłości pełnej domowych smaków. W wersji z agrestem smakuje naprawdę wyjątkowo!