Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii • przepis • składniki • przygotowanie
Wszyscy lubimy i znamy kanapki na ciepło, ale puccia wyróżnia się wśród nich wyjątkowym smakiem. Salami, burrata i sałatka z bazylii zamknięte między chrupiącymi kawałkami chlebka w stylu włoskim to wspaniała kompozycja na śniadanie lub lunch!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPIEKAMY CHLEBKI PUCCIA
Chlebki puccia przekrawamy wzdłuż na pół, obie części skrapiamy oliwą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż zarumienią się z wierzchu.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z BAZYLII
W miseczce łączymy oliwę z octem, solą oraz lekko roztartym w moździerzu czerwonym pieprzem. Dodajemy bazylię i mieszamy.
SKŁADAMY KANAPKI
Na dolną część podpieczonego chlebka puccia nakładamy połowę przygotowanej burraty, a na nią 4 plastry salami. Na warstwie salami układamy sałatkę z bazylii. Całość przykrywamy górną częścią podpieczonego chlebka. Analogicznie postępujemy przy drugiej kanapce
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
957,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
478,8 kcal
Tłuszcz
22,6 g
Węglowodany
51,1 g
Błonnik
0,8 g
Białko
17,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.

Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!

Frittata z cukinią i szpinakiem
Niech Twój dzień zacznie się pożywnie: od jajecznej frittaty pełnej warzyw podanej ze świeżą sałatką! Przygotuj pyszne i wartościowe śniadanie, wykorzystując przepis Karola.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Koktajl odżywczy z bananem
Zaspokoi niewielki głód i doda energii na cały dzień! Odżywczy koktajl z bananem i marakują świetnie sprawdzi się w roli lekkiego śniadania lub lunchu. Spróbuj!

Sylwestrowe przekąski według Karola Okrasy
Sakiewki z ciasta francuskiego, kanapki z krewetkami i roladki z bakłażana – pyszne przekąski nie tylko na Sylwestra!

2 sposoby na krewetki z ananasem
Szukasz sprawdzonego sposobu na krewetki? Wybierz jeden z przepisów Karola i przygotuj krewetki w sosie kokosowo-rumowym: w wersji na ciepło lub na zimno! Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
Dwuwarstwowe pucharki pełne delikatnego czekoladowego musu i konfitury to idealny deser na imprezę sylwestrową. Przygotujesz je, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła!

Ciasteczka migdałowo-kokosowe w czekoladzie
Szybkie, pyszne ciasteczka bez mąki i oleju? Szukasz takich? Wypróbuj przepis na ciasteczka pełne płatków migdałowych, pestek dyni i wiórków kokosowych. Zobacz, jakie to proste w przygotowaniu!

Zawijana pinsa z mortadelą i parmezanem
Pinsa idealna na kolację lub przekąskę, czyli zawijana. Z wyrazistym parmezanem i cebulą oraz delikatną mortadelą, w prawdziwie włoskim stylu. Przygotuj to danie i przekonaj się, jak dobrze smakuje.